Afrička svinjska kuga stigla u Belgiju

Belgijski slučaj pokazuje sposobnost za brzu reakciju u EU

Agrovijesti
Svinje Fotografija: Pixabay
Do sada su otkriveni slučajevi afričke svinjske groznice (ASF) kod svinja i divljih svinja u Rusiji, Kini i nekim zemljama srednje i istočne Europe. Identifikacija dviju zaraženih divljih svinja u Belgiji prvi je slučaj otkriven u zapadnoj Europi.

Do sada su otkriveni slučajevi afričke svinjske groznice (ASF) kod svinja i divljih svinja u Rusiji, Kini i nekim zemljama srednje i istočne Europe. Identifikacija dviju zaraženih divljih svinja u Belgiji prvi je slučaj otkriven u zapadnoj Europi.

Belgijska agencija za sigurnost hrane (AFSCA) i ministarstvo poljoprivrede Belgije održali su hitan sastanka 13. rujna kako bi razgovarali o brzim mjerama koje će se provesti. Mjere će se uglavnom baviti populacijama divljih životinja, ali i domaćoj populaciji svinja radi izbjegavanja bilo koje mogućnosti uvođenje virusa na farme.

AFSCA je spomenula da su ti slučajevi otkriveni zbog dobro provedenog programa nadzora, te da se Belgija priprema za
mogućnost takvog daljnjih događaja.

Pekka Pesonen, glavni tajnik Copa i Cogeca kaže kako se identifikacija inficiranih divljih svinje u Belgiji tiču poljoprivrede cijele EU. Međutim, također pokazuje sposobnost za brze odgovore i učinkovito djelovanje EU i nacionalnih javnih tijela. Svi naši članovi u potpunosti surađuje s nadležnim tijelima i zainteresiranim stranama radi sprečavanja širenja bolesti. "

EU je poznat kao važan izvoznik svinjskog mesa i proizvoda. Zato je jako važno da međunarodni trgovinski partneri priznaju sve mjere koje su na snazi te da se provodi stroga biosigurnost mjera poljoprivrednika, imajući povjerenje u sektor.

U teškim vremenima za europski sektor svinja koji se suočava s padom cijena i zatvaranjem izvoznih tržišta, nužno je da europske i nacionalne vlasti budu učinkovite i provode brze mjere za potporu sektoru, počevši od utjecaja na poljoprivrednike.

Znanstvena zajednica je jasna o ASF-u, bolest se može prenositi samo na svinje i divlje svinje i ne utječu na ljude. Stoga moramo obavijestiti građane koji bi mogli biti u kontaktu s tim vrstama da mogu imati aktivnu ulogu uzimanjem osnovnih mjera koje bi mogle spriječiti širenje ASF. Ostali dionic, posebno lovci, imat će ključnu ulogu u prevenciji i bolesti.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje