Kuleni, kobasice i slanina

Belje kreće s proizvodnjom suhomesnatih proizvoda od crne slavonske svinje iz Kopačkog rita

Agrovijesti
Crna slavonska svinja Fotografija: Goran Ferbezar/PIXSELL
Ideja je da se do kraja ove godine proizvede nekoliko stotina kilograma kulena, slanine i kobasice, koji će prvo biti ponuđeni vrhunskim hotelima i restoranima, te delikatesnim dućanima.

U srijedu popodne, dok je nad Baranjom pljuštala žestoka kiša, u Starom beljskom podrumu u Kneževim vinogradima probali smo robu koja bi mogla promijeniti budućnost hrvatske industrije suhog mesa, piše Plava kamenica. Radi se o kobasici i slanini od crne slavonske svinje koju Belje upravo počinje probno proizvoditi. 

Kobasica i slanina od CSS-a proizvode se ručno, na pravom drvenom dimu, u istoj onoj manufakturi, koja isporučuje poznati Baranjski kulen. Riječ je o probnim uzorcima kojih još nema ni u restoranima ni u trgovinama. Naime, Belje ovih dana naseljava jednu farmu na samom rubu famoznog Kopačkog rita sa 150 crnih svinja. Ideja je da se do kraja ove godine proizvede nekoliko stotina kilograma kulena, slanine i kobasice, koji će prvo biti ponuđeni vrhunskim hotelima i restoranima, te delikatesnim dućanima.

U idućih nekoliko godina krdo crnih svinja trebalo bi se povećavati, tako da bi se kompletna beljska manufaktura suhog mesa služila isključivo CSS-om. Belje je, strateški pametno, odlučilo standardizirati crnu slavonski svinju i brendirati njeno sušeno meso kao standard  baranjske i slavonske kvalitete, poput pata negre u Španjolskoj. S obzirom na kobasicu koju smo jučer kušali, radi se o zaista strateškom koraku naprijed.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje