Belje plus, PP Orahovica i Kutjevo d.d. najveći su proizvođači soje u zemlji

Agrovijesti
Fotografija:
Deset najvećih proizvođača ove ratarske kulture dolazi iz Slavonije i uzgaja ju na više od 36 tisuća hektara, što je više od 40 posto ukupne proizvodnje

Belje plus sa površinom od 9.275, hektara najveći je proizvođač soje u Hrvatskoj tijekom protekle godine, slijedi PP Orahovica sa 5842 hektara, treće je Kutjevo d.d. sa 5841,7 hektara, a dalje su proizvođači Novi Agrar iz Osijeka, PIK Vinkovci Plus, PPK Valpovo, Hana-Vuka iz Budimaca, Poljoprivredno-prehrambeni kompleks Nova Gradiška, Vupik Plus iz Vukovara i Krndija iz đakovačkog kraja, 

Prošle je godine ovu biljnu kulturu sijalo 9.864 korisnika i to na 84.302 ha što je 8,5 ha soje po korisniku. Treba napomenuti da soja za stočnu hranu čini oko četvrtinu ukupne proizvodnje. Prošle godine je zabilježen blagi rast proizvodnje ove uljarice/grahorice. 

Deset najvećih proizvođača ove ratarske kulture dolazi iz Slavonije i uzgaja ju na više od 36 tisuća hektara, što je više od 40 posto ukupne proizvodnje. 

Četvrtinu proizvodnje drži Belje Plus iz Osječko-baranjske županije. Tvrtku koja je dijelom Fortenova grupe slijedi PP Orahovica, te Kutjevo d.d. koji zajedno drže drugu četvrtinu proizvodnje. 

Tvrtka Kutjevo d.d. te je godine zapošljavala više od 600 radnika te generirala 301,6 milijuna kuna prihoda uz gotovo 27 milijuna  kuna ostvarene bruto dobiti, a iste je godine ostvarila pravo na 21,3 milijuna kuna državnih potpora.