POSLJEDICE NEVREMENA

Belje plus prijavilo štetu od 20 milijuna kuna

Agrovijesti
Fotografija:
Nakon nevremena koje je prije mjesec dana zahvatilo Općinu Kneževi Vinogradi, samo tvrtka Belje plus prijavila je štetu od 20 milijuna kuna na približno 2,500 hektara zemljišta, a štete je prijavilo i pedesetak OPG-ova

Veliko nevrijeme koje je prije nepunih mjesec dana zahvatilo veći dio Općine Kneževi Vinogradi prouzročilo je štete koje se još uvijek zbrajaju. 

"Još uvijek pristižu izvješća o šteti, pa vjerujem da ćemo do kraja tjedna imati preliminarne rezultate" izjavio je načelnik Općine Kneževi Vinogradi Vedran Kramarić za Glas Slavonije, naglašavajući kako iznos štete još uvijek ne zna, ali je sigurno riječ o nekoliko desetaka milijuna kuna.

Samo Belje plus prijavilo je štetu na približno 2500 hektara poljoprivrednih površina, na kojima su kulture uništene u opsegu od 60 do 100 posto. Procjene kažu da je riječ o 20 milijuna kuna, a nastradale su ratarske kulture, dio nasada paprika i češnjak.

"Upravo je pristiglo priopćenje Hrvatskih šuma, koje su prijavile štetu na hrastu lužnjaku, vrbi i topoli, koje su uništene na površini od gotovo 700 hektara", kaže Kramarić, te napominje kako svemu treba dodati i ostale štete. U okolici Zmajevca i Suze nešto više od deset minuta padao je led, koji je uništio tamošnje vinogradare.

"Na pedesetak posto vinograda šteta je enormna, dok je na drugoj polovici nešto manja", procjenjuje vinar i vinogradar iz Suze Lajoš Kolar, dodajući kako su se potoci oborina s brda slijevali u njegove podrume. Trećina uroda nastradala je u vinogradima Slavka Kalazića, koji se vinogradarstvom bavi dvadesetak godina i još nije doživio takvu tuču.

Kramarić navodi da je štetu prijavilo pedesetak OPG-ova, kojima su, osim vinograda i ratarskih kultura, uništeni i urodi začinske paprike, razne druge vrsta povrća te voće. Fizičke osobe prijavljivale su štetu na automobilima, a pojedinci su se morali čak iseliti iz svojih kuća koje su nastradale od erozije tla izazvane velikim količinama oborina.

"Još uvijek traje čišćenje odvodnih kanala uz državnu cestu koja vodi od Kneževih Vinograda do Batine. Na pojedinim dionicama toga je poslijepodneva i večeri bilo i po tridesetak centimetara kišnice pomiješane s blatom, koja je tekla s brda na cestu", kaže Kramarić, prisjećajući se kako je u nepunih sat vremena palo više od 100 litara kiše po četvornom metru. Kaže kako dijelovi šuma izgledaju poput američke aleje tornada, pa je siguran da ih je zahvatila pijavica.

"Poljoprivreda je, uz turizam, naš osnovni gospodarski pokretač. Imamo najviše poljoprivrednih površina od svih općina na području Hrvatske, što je dokaz u prilog mojoj tvrdnji o tome da nam je poljoprivreda strateški važna", rekao je Kramarić.