ODRŽANA SJEDNICA STRUKOVNE GRUPE AGRARA HGK ŽK VIROVITICA

Berba duhana počinje za desetak dana

Agrovijesti
Ugovorena sjetva duhana Fotografija: BAT
Unatoč obilnim oborinama u vrijeme sadnje, na području županije duhan je zasađen na planiranim površinama i dobrog je vegetativnog izgleda i berba će početi za desetak dana, a kao najveći problem izražen je nedostatak radne snage u svim djelatnostima, posebice u berbi duhana, zbog čega se uvodi mehanizirana berba.

Pod predsjedanjem predsjednika Strukovne grupe Ivana Gojevića održana je 82. sjednica Strukovne grupe agrara HGK – Županijske komore Virovitica. Na sjednici se raspravljalo o proljetnoj sjetvi i žetvi ranih usjeva na području VPŽ-a te o ostalim aktualnostima u agraru.

Sjednici su, osim članova Strukovne grupe, nazočili i predsjednik HGK – Županijske komore Virovitica Zlatko Pleša, direktorica Kristina Pleša i samostalni savjetnik Milan Vanđura. Članovi Strukovne grupe iznijeli su podatke o situaciji u svojim tvrtkama, o proljetnoj sjetvi i žetvi ranih usjeva te naglasili kako je zbog vremenskih uvjeta, prvo dugotrajna suša pa kiše, 2019. godina izrazito kompleksna za poljoprivrednu proizvodnju.

Proljetne kulture, soja, suncokret, kukuruz…, dobrog su vegetativnog izgleda, ali zbog slabijeg nicanja (pokorica), sklop biljaka je prorijeđen te se očekuju i nešto niži prinosi. Unatoč obilnim oborinama u vrijeme sadnje, na području županije duhan je zasađen na planiranim površinama i dobrog je vegetativnog izgleda i berba će početi za desetak dana, a kao najveći problem izražen je nedostatak radne snage u svim djelatnostima, posebice u berbi duhana, zbog čega se uvodi mehanizirana berba.

Za uzgoj kamilice godina je bila izuzetno teška, jer je u vrijeme i nakon sjetve bila dugotrajna suša te je kamilica slabije nikla. Na području županije u tijeku je žetva uljane repice i pšenice, a kao probleme u žetvi uljane repice Strukovna grupa istaknula je nejednolično dozrijevanje mahuna, dok je žetva pšenice na samom početku i očekuju se prosječni prinosi i kvaliteta zrna.

Žetva ječma je završena, a prinosi i kvaliteta zadovoljavajući.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje