Proizvođači ogorčeni

Berba gale tek počela, a trgovci nam podvaljuju lanjsku iz Mađarske

Agrovijesti
Jabuke Fotografija: Morana Begač, Agrobiz
Čak i nije problem što takvim jabukama neki trgovci ruše cijenu proizvođačima, nego što tako urušavaju cijelo tržište. Onda i svi drugi spuštaju cijene – kazao je Cvitan.

Berba prvih ovosezonskih jabuka sorti gala i elstar tek je počela, a u nekim trgovačkim lancima već se njima “akcija” na veliko. Jabuka royal gala u Plodinama se ovih se dana na akciji prodaje za 4,99 umjesto za 7,99 kuna, no pogleda li se deklaracija, ne samo da nije domaća – nije ni svježa! U jeku sezone domaćih, slovenski ih je dobavljač Plodina uvezao iz Mađarske – i to drugu klasu, dok su, primjerice, u Tommyju ovogodišnju domaću galu prve klase sa 7,99 snizili na 5,99 kn, a Boso na 4,99, za koliko se stare prodaju u Plodinama.

Zašto ne kao Austrijanci?

– Svake godine je isto. Lani sam zbog takve prakse Plodine prijavio i AZTN-u, no neuspješno. Znam i ja da smo otvoreno tržište i da možemo uvoziti sve i svašta, ali bi se neka dobra trgovačka praksa ipak mogla poštivati. Ovako nam jedino preostaje apelirati na svijest građana da kupuju domaće i čitaju sitna slova – kaže Željko Ledinski iz kriznog stožera Hrvatske voćarske zajednice (HVZ), ističući kako se u jednom Hoferu u Austriji takvo što sigurno ne bi dogodilo. Nijedan austrijski menadžer ne bi favorizirao uvozno pokraj domaćeg inače bi dobio momentalni otkaz.

Stanko Barbarić iz Fragarije kaže kako su oni lani Nijemcima na početku sezone po dampinškim cijenama pokušali ponuditi elstar. – Rekli su mi da bi sutra imali najmanje tri televizijske kuće pred vratima koje bi im napravile takvu antireklamu da bi ih kupci bojkotirali. Naravno da nismo uspjeli – priča Barbarić. Doznajemo kako i u nas ima i neprodanih lanjskih domaćih jabuka, jonagolda i delišesa koje su neki još prošlog mjeseca bezuspješno pokušavali prodati i za 20 lp/kg za prvu klasu kao za industrijsku, a sada uvozimo Mađarske, koje sa skladištenjem, transportom... ni po čemu ne bi mogu biti jeftinije od domaćih koje se ovih dana otkupljuju za 2,5 do 3 kn/kg, kažu proizvođači.

– Nitko od svjetskih trgovaca u Europi ne trguje galom nakon veljače, jedino rodom s južne polutke, jer je, zna se, nitko ne može čuvati tako dugo. U tom je slučaju upitna i njezina svježina i konzistencija – kaže nam Luka Cvitan, upravitelj Proizvođačke organizacije za jabuke, ističući kako trenutačno na domaće tržište prispijeva 500-600 tona, što je i više nego dovoljno – i ne treba nam nikakav uvoz.

Problem je, međutim, što Europa u ovome trenutku ima oko 1-1,5 mil. tona viškova od lani, a samo su dva načina prodaje – za preradu ili na nesređenim tržištima poput našeg.

Prijeti i slom tržišta

– Čak i nije problem što takvim jabukama neki trgovci ruše cijenu proizvođačima, nego što tako urušavaju cijelo tržište. Onda i svi drugi spuštaju cijene – kazao je Cvitan. Smatra kako bi se i jabuka za 6 kn bez problema prodavala, a pomogla bi da proizvođači saniraju gubitke iz ranijih godina. Lanjski preobilan urod od oko 100.000 t nije imao tko ni pobrati.

– Sa 60.000 t praktično smo samodostatni, no zbog prevelikog i upitnog uvoza jabuke bi za mjesec dana kod nekih trgovaca mogle biti i svega 2,99 kn. Ako netko glumi da je nacionalni lanac koji mu je onda motiv da prodaje mađarsku jabuku – pita Ledinski. Upozorava potrošače kako će svježu od stare jabuke najbolje razlikovati po peteljci koja je još zelena, a kako bi se osvijestili potrošači o važnosti domaće proizvodnje, iz HVZ-a početkom rujna najavljuju i akciju “Jabuka crvenka”.

Na upit zašto u vrijeme berbe domaće gale uvoze staru galu iz Mađarske, iz Plodina do zaključenja ovoga broja nismo dobili odgovor.

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje