Voćarstvo

Berba trešanja u punom jeku - no samo u voćnjacima koji su preživjeli nepogodu

Agrovijesti
Trešnje Fotografija: Pixabay
Dok plodove većine voćaka još čekamo, berba trešanja u Ravnim kotarima u punom je jeku. No, samo u voćnjacima koji su preživjeli elementarnu nepogodu potkraj travnja. Zbog mraza i tuče ove će se godine u Zadarskoj županiji ubrati oko 800 tona trešanja, upola manje od očekivanoga.

Unatoč mrazu i tuči, zacrvenjela se trešnja u Ravnim kotarima. Veselo je među krošnjama od početka svibnja. Svaki se plod bere ručno i vrlo oprezno, donosi HRT.

Hamida Jurica bere oko devedeset kilograma dnevno. A sreće nije imala obitelj Vrsaljko. Od očekivane dvije tone, velik dio pobrali su mraz i kiša. Spasit će oko dvjesto pedeset kilograma, ali prodat će ih po dobroj cijeni.

Neće ih biti dovoljno ove godine na tržištu, ali nedostaje ih i kada je godina dobra. Trešnja se zato isplati. Traži malo, a daje mnogo. Nije zahtjevna kultura prema zaštiti, nema puno pesticida, nema velikih zahvata u rezidbi. Može se dobiti dobrih šezdeset tisuća kuna na površini jednog hektara, to je dosta jedna lijepa i primamljiva zarada, ističe voditeljica zadarske podružnice Savjetodavne službe Gordana Dragun.

Upravo zato i dalje se podižu novi nasadi. U Zadarskoj županiji pod trešnjom je trenutačno malo više od dvjesto hektara, a plodna zemlja s mnogo sunca recept je za vrhunski proizvod.

Prilog HRT-a pogledajte ovdje.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje