Kreditiranje

Beskamatni krediti za osječko-baranjske male i srednje te poduzetnike početnike

Agrovijesti
Novac - poljoprivreda Fotografija: Thinkstock
Predstavnici Osječko-baranjske županije i Hrvatske banke za obnovu i razvitka (HBOR) potpisali su u četvrtak u Osijeku Ugovor o poslovnoj suradnji ukupno vrijedan 45 milijuna kuna, koji će omogućiti najpovoljnije uvjete kreditiranja malih i srednjih te poduzetnika početnika.

Predstavnici Osječko-baranjske županije i Hrvatske banke za obnovu i razvitka (HBOR) potpisali su u četvrtak u Osijeku Ugovor o poslovnoj suradnji ukupno vrijedan 45 milijuna kuna, koji će omogućiti najpovoljnije uvjete kreditiranja malih i srednjih te poduzetnika početnika.

Oni će moći dobiti beskamatne kredite s obzirom da će županija sufinancirati kamatne stope.

Ugovor se odnosi na suradnju u cilju realizacije Programa kreditiranja razvitka malog i srednjeg poduzetništva i Programa kreditiranja poduzetništva početnika, a potpisali su ga osječko-baranjski župan Ivan Anušić i član Uprave HBOR-a Hrvoje Čuvalo.

Čuvalo je rekao da je 30 milijuna kuna kreditne podrške namijenjeno poduzetnicima koji već posluju i koji su dokazali svoju tržišnu konkurentnost, dok je 15 milijuna kuna namijenjeno poduzetnicima početnicima, koji nemaju kreditno-poslovnu povijest i teško dobivaju kredite. 

Time se nastavlja uspješna suradnja HBOR-a i Osječko-baranjske županije, koji su prošle godine omogućili beskamatne kredita za žene i mlade poduzetnike ukupne vrijednosti 20 milijuna kuna. 

"Oni su već počeli s korištenjem tih kredita, počeli su realizirati svoje projekte i stvarati uvjete za otvaranje novih radnih mjesta što je bio osnovni cilj te inicijative", rekao je Čuvalo.

Župan Anušić je istaknuo kako će potpisani ugovor omogućiti da poduzetnici kredite temeljen dva programa dobiju beskamatno, jer će županija sufinancirati kamate.

Osječko-baranjska županija u suradnji s HBOR-om jedina je u Hrvatskoj koja na takav način pomaže poduzetnicima. Nastavit ćemo tako i dalje jer poduzetništvo je ključ razvoja naše županije i cijele Hrvatske i treba ga poticati na svaki mogući način, poručio je Anušić.

Pročelnica  županijskog Ureda za gospodarstvo Ivana Katavić - Milardović pojasnila je da će županija subvencionirati kamatne stope do dva postotna boda godišnje trgovačkim društvima, obrtima i zadrugama koje ulažu na područje županije, i to do iskorištenja ukupnog kreditnog potencijala.

Krediti su namijenjeni za ulaganja u kupovinu zemljišta, građevinskih objekata, opreme i uređaja te ulaganja u obrtna sredstva do 30 posto iznosa kredita.

Najniži iznos kredita po Programu kreditiranja razvitka malog i srednjeg poduzetništva je 80 tisuća kuna, a najviši osam milijuna kuna, uz poček do tri godine i rok otplate do 12 godina, uključujući poček. Za krajnje korisnike kamatna stopa bit će nula posto (za poduzetnike koji ulažu na potpomognuta područja - jedinice lokalne samouprave razvrstane u I., II. III. i IV. skupinu i koji su dokazali tržišnu konkurentnost uspješnom prodajom na domaćem i/ili inozemnom tržištu), odnosno 1 posto za ostale poduzetnike koji kreditiraju nove investicije, uz mogućnost dodatnog snižavanja kamatne stope.

Najniži iznos kredita po Programu kreditiranja poduzetnika početnika je 80 tisuća kuna, a najviši 1,8 milijuna kuna, uz poček od tri godine, rok otplate do 14 godina (uključujući i poček), a za krajnje korisnike kamatna će stopa biti nula posto. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje