VARAŽDINSKA ŽUPANIJA

Besplatna užina u školi za 3000 najpotrebitijih učenika

Agrovijesti
Djeca, hrana Fotografija: Thinkstock
Varaždinska županija je iz proračuna izdvojila dodatnih 1,4 milijuna kuna, čime će se besplatni obroci financirati za još 1555 učenika

Više od 3000 učenika u riziku od siromaštva imat će besplatnu prehranu u 32 škole Varaždinske županije. Iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije i državnog proračuna odobren je maksimalni iznos od milijun i pol kuna za projekt “Užina za sve” u koji je uključeno 1490 djece. 

Glavni kriterij je i ove godine bila visina dječjeg doplatka, a kako su potrebe bile puno veće, Varaždinska županija je iz proračuna izdvojila dodatnih 1,4 milijuna kuna, čime će se besplatni obroci financirati za još 1555 učenika, pa će ih ukupno biti 3000. – Analiza napravljena prošle godine pokazala je da je udio učenika u riziku od siromaštva u pojedinim školama bio i iznad 50 posto, a ove godine, nakon podizanja dohodovnog cenzusa za dobivanje dječjeg doplatka, i iznad 70 posto.

Prepoznali smo potrebu i zbog toga smo ove školske godine udvostručili vlastiti novac za besplatnu prehranu djece. Školske obroke smo time osigurali za svih 3047 osnovnoškolaca koji su u riziku od siromaštva, što je 30 posto od ukupnog broja učenika – rekao je župan Radimir Čačić.

U OŠ Visoko, smještenoj u jednoj od najsiromašnijih općina, pravo na besplatne školske obroke ima čak 72 posto učenika! – U našoj će školi 108 učenika besplatno dobivati topli obrok. Taj projekt znači jako puno tim obiteljima – kaže ravnateljica Nada Horvat. 


 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje