Sastanak sa HGK

Bez poljoprivredne strategije nestat će hrvatsko selo, radi se na smanjenju PDV-a na hranu

Agrovijesti
Sastanak ministra Romića sa predstavnicima HGK i mesne i klaoničke inudstrije Fotografija: HGK
- Radimo simulacije utjecaja na proračun za nekoliko modela smanjenja PDV-a. Našim proizvođačima moramo stvoriti preduvjete kako bi mogli konkurirati proizvođačima na zajedničkom europskom tržištu, ističe ministar poljoprivrede Davor Romić.

- Devastirali smo ruralni prostor. Ljudi je sve manje, obrađenoga poljoprivrednog zemljišta isto tako. Tome trebamo stati na kraj i donijeti poljoprivrednu strategiju da napokon znamo što želimo proizvoditi, izjavio je ministar poljoprivrede Davor Romić na sastanku s članicama HGK-a iz sektora klaoničke industrije i prerade mesa.  Najavio je i mogućnost smanjenja PDV-a.

- Radimo simulacije utjecaja na proračun za nekoliko modela smanjenja PDV-a. Našim proizvođačima moramo stvoriti preduvjete kako bi mogli konkurirati proizvođačima na zajedničkom europskom tržištu, ističe Romić.

Dodao je da su ogroman problem sivo i crno tržište i da se akcija MESAR 2016 nastavlja sve dok se ne uvede red.

- Sivo tržište oštećuje cjelokupno gospodarstvo. Moramo zaštititi one koji legalno posluju, kaže Romić. 

Iz HGK-a ističu da na problem sivoga tržišta prometa stoke i mesa od strane industrije ustrajno upozoravaju nadležna tijela. - Zadnji put to je učinjeno u veljači, kada je i novoizabranome ministru sa sastanka mesne industrije HGK-a upućen apel da se uvede red u promet stokom i mesom te suzbije sivo tržište. Pozdravljamo odlučnost ministra i veterinarske administracije u dosad poduzetim aktivnostima za rješavanje ovih problema, a rezultati nadzora pokazuju upravo ono na što smo s našim članicama upozoravali, kazala je Božica Marković, direktorica Sektora za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo HGK-a.

Treba puno sustavnog i neprekidnog rada

U Komori navode da će u narednome razdoblju trebati još puno sustavnog i neprekidnog rada kako bi se konačno obračunalo sa sivim tržištem, lošim praksama i otporima onih koji su na tome profitirali, oštetili državni proračun te pridonosili neravnopravnim uvjetima na tržištu.

- Od cijeloga niza negativnih učinaka na sigurnost hrane, koji dolaze iz sive zone poslovanja, ističemo u HGK-u, tu je i šteta koja se nanosi poslovnim subjektima iz sektora klaoničke industrije i prerade mesa koji regularno, prema najvišim EU standardima, obavljaju svoj posao. Osim izravnih negativnih učinaka nelojalne konkurencije, to se u prije svega očituje u slučajevima stigmatizacije cijele industrijske grane i dovođenja u pitanje povjerenja koje su tvrtke godinama gradile, kaže Marković.

Hrvatski proizvođači, uz provođenje svih propisanih mjera, strogi nadzor ulaznih sirovina, proizvodnoga procesa i gotovih proizvoda te kontinuiranu kontrolu u vlastitim i neovisnim vanjskim laboratorijima, kontinuirano ulažu u usavršavanje svojih sustava sigurnosti hrane, podižući svoje standarde i iznad zakonom propisanih zahtjeva i uvodeći dodatne dobrovoljne standarde kao što su IFS, BRC i ISO 22000,kako bi svojim potrošačima zajamčili kvalitetu, sigurnost i sljedivost proizvoda. Rješavanje problema sivoga tržišta u prometu stoke i mesa eliminira neposrednu opasnost za zdravlje ljudi. Velika se šteta nanosi državnome proračunu i izravno potkopava financijska stabilnost države.

Članice HGK-a iz sektora klaoničke industrije i prerade mesa upućuju punu podršku Ministarstvu poljoprivrede, Upravi za veterinarstvo i sigurnost hrane i Ministarstvu financija, Carinskoj upravi, Službi za mobilne jedinice u provedbi akcije MESAR 2016. To je istaknuto na sastanku održanom u HGK-u 8. srpnja.

Cilj operativne akcije MESAR 2016. usmjeren je na kontrolu podrijetla i označavanja životinja u klaonicama, prijevoza životinja u cestovnome prometu, zdravstvene ispravnosti hrane životinjskoga podrijetla, koja se nudi na prodaju te sprječavanje obavljanja neregistrirane djelatnosti klanja stoke.

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje