Ministar Tomislav Tolušić

Bez suvremene mehanizacije i osiguranja od šteta nema ni suvremene poljoprivrede

Agrovijesti
Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić Fotografija: Patrik Macek/PIXSELL
Poljoprivreda i danas, a posebno gledamo li je u budućnosti, nezamisliva je kako bez kontinuirane edukacije tako i primjene suvremenih tehnoloških rješenja. Među novim tehnologijama  i te kako nužnim svakoj pa tako i hrvatskoj poljoprivredi  visoko kotira i mehanizacija, bilo da je riječ o traktorima, kombajnima, raznim vrstama sijačica ili sve popularnijim dronovima koji su svoje mjesto i funkcionalnu ulogu pronašli i u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji.

Usto, na listi prioriteta svakog poljoprivrednog gospodarstva koje planira dugoročno biti učinkovito i konkurentno, najkraće rečeno – uspješno, mora se naći i polica osiguranja za pokriće brojnih rizika u proizvodnji, kako onih uzrokovanih sve evidentnijim negativnim posljedicama zbog klimatskih promjena tako i radi mogućih pojava raznih bolesti i nametnika, i to i u biljnoj proizvodnji i u stočarstvu. 

Zbog niza faktora poljoprivredna gospodarstva u Republici Hrvatskoj u prošlosti u globalu nisu dovoljno ulagala ni u mehanizaciju niti u nove tehnologije vezane uz primarnu poljoprivredu kako je to kroz noviju povijest prakticirala većina članica Europske unije.

Mehanizacija spremna za otpis

Zbog toga je glavnina mehanizacije kao i ostale opreme kojom danas raspolažu naši poljoprivrednici zapravo više pripravna za otpis i reciklažu nego svakodnevno korištenje. Statistika tako otkriva da je čak devet od deset traktora nabavljeno još prije 30-ak godina. Po tom podatku imamo najlošiji prosjek promatra li se hrvatski poljoprivredni 'vozni park' u okvirima europskog  agrara, što svakako negativno utječe i na konkurentnost naših poljoprivrednika na zajedničkom tržištu EU.

O kakvom je problemu riječ možda najbolje ilustrira detalj da pravo na potpore ima više od 90 tisuća poljoprivrednih gospodarstava koja su tijekom 2015. registrirala 112.035 traktora, a samo 346 traktora bilo je lani  'mlađe' od godinu dana.  

Ulaganja i u mehanizaciju i u nove tehnologije od presudnog su značaja za ukupan budući razvoj i modernizaciju hrvatske poljoprivrede namjeravamo li ostvariti zacrtane ambiciozne ciljeve o povećanju proizvodnje. Velike poljoprivredne kompanije uglavnom su već dobro opremljene najmodernijom mehanizacijom. One prate svjetske trendove i primjenjuju napredne tehnologije ostvarujući visoke prinose u proizvodnji uz značajne uštede ne samo u repromaterijalu već i uz manju potrošnju goriva čime istodobno smanjuju i negativni utjecaj poljoprivrede na okoliš. Primjenom tih suvremenih rješenja postižu veću ekonomičnost u poslovanju, a time i bolju tržišnu poziciju među konkurencijom.

Tomislav Tolušić, ministar poljoprivrede
Program ruralnog razvoja

Kroz Program ruralnog razvoja RH i pripadajuću financijsku omotnicu u kojoj nam do 2020. godine za nova ulaganja na raspolaganju stoji gotovo 2,4 milijarde eura, uz uvođenje jednostavnijih procedura za buduće natječaje, učinit ćemo sve kako bi ostvarili optimalnu iskorištenost raspoloživih potpora i time potaknuli veliki investicijski ciklus. On je u ovom trenutku posebno bitan za dugoročan održivi razvoj do sada marginaliziranih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koja su zapravo najveće  jamstvo  za budućnost  i zadržavanje stanovništva u danas devastiranim ruralnim područjima.

Stoga sam, odmah nakon što sam dobio mandat ministra poljoprivrede, zatražio žurnije postupanje administracije kako bi se neutralizirale posljedice nemara iz proteklog dvogodišnjeg razdoblja vezane za mjeru četiri, najizdašniju investicijsku mjeru u nacionalnom ruralnom programu. Crta na rang listi je spuštena pa će umjesto prvotno predviđenih 200-tinjak gospodarstava potpore za svoja nova ulaganja dobiti više od 400 kandidiranih projekata. Ukupno će biti isplaćeno oko milijardu kuna što će svakako pridonijeti modernizaciji, a time i većoj konkurentnosti spomenutih poljoprivrednih gospodarstava.   

S obzirom da je u ruralnom programu samo kroz mjeru četiri bilo za modernizaciju sadašnjih kapaciteta ili za nova ulaganja rezervirano više od pet milijardi kuna (667 milijuna eura) uz uvjet da i poljoprivredna gospodarstva participiraju sa još toliko vlastitih sredstava za očekivati je da ćemo završetkom ovog prvog investicijskog ciklusa kako je Hrvatska postala članica EU značajno na bolje promijeniti sadašnju osobnu kartu naše poljoprivrede kada je riječ o suvremenoj mehanizaciji i novim  tehnologijama. 

Educiranje poljoprivrednika

Uvodno sam spomenuo i potrebu veće educiranosti poljoprivrednika što je naravno primarni uvjet za korištenje kako moderne mehanizacije tako i tehnoloških rješenja bez kojih više nije moguće ni planirati ni postići dobre prinose. Upravo radi toga je i uvedena obveza edukacije za sve poljoprivrednike koji žele ostvariti potpore. 

Nadalje, zaokret moramo napraviti i u dosadašnjim ocjenama kako je polica osiguranja trošak koji je teret proizvodnji. Rizika je sve više, ne samo radi očitih klimatskih promjena, stoga je u ruralnom programu kroz mjeru  17  predviđena potpora osiguranja od mogućih šteta. O njezinoj potrebi svjedoči i prošlogodišnja elementarna nepogoda kada je mraz na voćnjacima i vinogradima uzrokovao štete u vrijednosti gotovo milijardu kuna. U skladu s Direktivom 2000/29/EZ kroz mjeru 17 uređeno je da premija osiguranja pokriva gubitke proizvodnje veće od 30 posto, intenzitet potpore je 65% vrijednosti premije osiguranja, odnosno najviše 75.000 eura po korisniku godišnje.

Tomislav Tolušić, ministar regionalnog razvoja i fondova EU

 

  • Avatar
    limun 16. Siječanj 2017. u 10:14 još kad bi proizvodili visoko dohodovne kulture i od sirovina (kao npr mlijeko)proizvode s dodanom vrijednošću, možda bi što i bilo od svega, ali....
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje