Tradicionalna trgovina

BiH i dalje ne želi prihvatiti bescarinske kvote s EU

Agrovijesti
Granični prijelaz, Slavonski Brod Fotografija: Ivica Galović/PIXSELL
EU je delegaciji BiH ponovila stavove o količinama za koje traže bescarinske kvote. Između ostalog traže kvotu za 2190 tona živih goveda, 2540 tona živih svinja, 17.830 tona mlijeka i mliječnih proizvoda, 10.490 tona jogurta i kiselog mlijeka, 1470 tona piletine, 360 tona maslaca, 520 tona svježih sireva, 170 tona meda, te 1230 tona krumpira

Europska unija ponovila je svoje zahtjeve prema susjednoj BiH da razmotre prihvaćanje bescarinskih kvota za uvoz u tu zemlju, temeljem preuzimanja tradicionalne trgovine nakon ulaska Hrvatske u EU. Susjedna država od ulaska Hrvatske u EU odbija prihvatiti da se kvote koje je temeljem ugovora o slobodnoj trgovini imala s Hrvatskom uvrste u tradicionalnu trgovinu, kao što su to činile i druge države.

Prema pisanju medija u susjednoj državi, EU je delegaciji BiH ponovila stavove o količinama za koje traže bescarinske kvote. Između ostalog EU traži kvotu za 2190 tona živih goveda, 2540 tona živih svinja, 17.830 tona mlijeka i mliječnih proizvoda, 10.490 tona jogurta i kiselog mlijeka, 1470 tona piletine, 360 tona maslaca, 520 tona svježih sireva, 170 tona meda, te 1230 tona krumpira.

Vanjskotrgovinski deficit BiH u trgovanju poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima iznosi oko dvije milijarde maraka (oko milijardu eura), što poljoprivrednici u susjednoj državi smatraju glavnim argumentom zbog kojeg je njihova poljoprivredna proizvodnja ugrožena, a kako tvrde, indirektno i prehrambena sigurnost građana.

Poljoprivrednici u susjednoj BiH kontinuirano traže od nadležnih da zaštite tržište do ulaska u EU, te smatraju da bi promjena pregovaračke pozicije BiH u pregovorima s EU, a u vezi s prihvaćanjem tradicionalne trgovine s Hrvatskom, bila izuzetno štetna za poljoprivredni sektor u cjelini. Stav poljoprivrednika i institucija jest da carinska zaštita za poljoprivredne proizvode za koje je dokazana posebna osjetljivost treba ostati na snazi do ulaska BiH u EU.

Osim povremenih najava da će ići u prosvjede i blokirati granične prijelaze ako se pristane na kvote, dodatno je zatraženo uvođenje obaveznog mjerenja poljoprivrednih proizvoda prilikom uvoza, čime bi se onemogućile manipulacije uvoznika o količini roba koje se uvoze u BiH i povećao prihod od poreza na osnovi količine uvezene robe.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje