Izvoz organskih proizvoda iz BiH se udvostručio

BIH izvozi ljekovito bilje, šumske proizvode i gljive

Agrovijesti
Ekološka poljoprivreda Fotografija: Thinkstock
Prema podacima Vijeća ministara BiH izvoz organske proizvodnje u BiH se u protekloj godini udvostručio. Najviše organskih proizvoda iz BiH izvozi u Skandinavske zemlje, a da su i dalje najveći potrošači Njemačka i Italija. Riječ je o ljekovitom bilju, šumskim proizvodima i gljivama, a od toga plastenička proizvodnja zauzima 20 posto.

Zakon o organskoj proizvodnji u Republici Srpskoj donesen je 2010. godine, a tek prošle godine i na razini Federacije BiH. Sejad Herceg iz Saveza udruženja organskih proizvođača FBiH je istakao kako je njime u potpunosti reguliran ovaj sektor, ali da je potrebno uspostaviti i još jedan oblik kontrole na tržištu kako bi se što efikasnije pronalazili oni koji pod oznakom organskih proizvoda promoviraju one koji to nisu.

"Na taj način bi se zaštitili certificirani organski proizvođači, a bitno je naglasiti da je organska proizvodnja poboljšana usvajanjem ovog zakona, ali ono na čemu još treba raditi je i formiranje registra na temelju kojeg bi imali podatke koliko organskih proizvođača postoji", kazao je Herceg.
 

Potrebni značajniji poticaji

Sugovornik je istakao kako je 2012. godine bilo zabilježeno 170 operatera u organskoj proizvodnji i da se polako i u ovoj godini taj trend vraća. Dodao je da se udvostručila organska proizvodnja i da bi država mogla biti zemlja u kojoj bi taj sektor imao dobru budućnost zbog svih resursa kojima raspolaže.

"BiH je uvijek pratila svjetski trend u organskoj proizvodnji, a on se uvijek kretao između 10 i 20 posto, međutim, bitno je naglasiti da se ta proizvodnja u BiH povećava i preko 20 posto. Potražnja je velika i bilježimo veliki rast, ali kada uporedimo s tržištem EU, mi u BiH proizvodimo tek 0,02 posto na površinama pod organskom proizvodnjom, a to znači da je blizu 1.000 hektara zemljišta pod organskom proizvodnjom", istakao je.

Herceg je naglasio kako se u BiH još ne realiziraju projekti koji bi unaprijedili organsku proizvodnju i da je osim nedostatka registra potrebno ovaj sektor sustavno riješiti kako se ne bi zasnivao samo na nevladinim organizacijama i udruženjima. 

Organski proizvodi se najviše izvoze u skandinavske zemlje

Kazao je da je ove godine za organsku proizvodnju iz proračuna Federacije BiH izdvojeno 80.000 KM, što je, kako  je naveo, malo i za certifikaciju.

"To znači da se iz proračuna Federacije BiH izdvaja blizu 2,5 posto sredstava za razvoj organske proizvodnje. Mi iz udruženja smo tražili da se izdvoji milion KM kako bismo mogli raditi na razvoju i promociji organske proizvodnje", istakao je.

Herceg je naveo kako se najviše organskih proizvoda iz BiH izvozi u Skandinavske zemlje, a da su i dalje najveći potrošači Njemačka i Italija. Riječ je o ljekovitom bilju, šumskim proizvodima i gljivama, a od toga plastenička proizvodnja zauzima 20 posto.

"Kada je riječ o organskom povrću i voću, velika je potražnja i nije upitna cijena, ali je upitna kvaliteta. A da bismo osposobili naše poljoprivredne proizvođače, mi u njih moramo uložiti i osigurati ambijent za organsku proizvodnju, a s druge strane, imamo resurse i obučene ljude, međutim, još nemamo na području Federacije znak za organsku proizvodnju", naglasio je.

To znači da svi organski proizvođači moraju na svojim prodajnim mjestima izložiti certifikat kako bi na taj način kupci bili uvjereni da je riječ o organskim proizvodima. 

Ukupan izvoz se povećava i velika je potražnja, trenutno radimo jedan projekt sa Češkom, Slovačkom i Mađarskom u kojem su i Srbija, BiH i Moldavija, gdje radimo na iskustvima i uvođenju mladih u organski sektor, budući da je ta napredna poljoprivredna proizvodnja i održiva.

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje