POVEĆANJE IZVOZA

BiH osigurala izvoz brašna u Tursku u količini od minimalno 85.000 tona

Agrovijesti
Brašno Fotografija: Pixabay
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u Vijeću ministara BiH Mirko Šarović izjavio je kako je u ovoj godini osiguran izvoz brašna u Tursku kao glavno izvozno tržište za ovaj proizvod iz BiH.

"Taj izvoz u prošloj godini povećan je za 50 posto u odnosu na 2016. godinu i dostigao je 103.000 tona brašna i 40.000 tona uglavnom pšenice, a ti su aranžmani osigurali BiH više od 70 milijuna KM", rekao je Šarović novinarima nakon sastanka u Bijeljini sa mlinarima.

On je dodao da su ovi rezultati značajno poboljšali vanjskotrgovinske bilance BiH.

"Turska je imala namjeru, i o tome nas je obavijestila kroz diplomatsku notu, da aranžman u ovoj godini svede na 30.000 tona, ali smo kroz pregovore prije nekoliko dana u Ankari osigurali mogućnost izvoza u Tursku minimalno 85.000 tona brašna", rekao je Šarović.
Prema njegovim riječima, ovaj izvoz je pomogao i da domaći mlinarski sektor uposli svoje kapacitete, te održi i poveća broj radnika.

Šarović je naveo kako je na sastanku bilo riječi i o problemima mlinarskog sektora sa cijenama, kvalitetom domaće pšenice i pitanju poticaja, a jedan od zaključaka je da treba organizirati sastanak i sa resornim ministrima Republike Srpske i Federacije BiH, na čemu će se raditi idućih tjedana.

"Ovaj posao bi trebalo održati, trebalo bi poštovati pravilo podrijetla i ne dozvoliti da se u ovom sektoru dogode problemi koji su se dogodili sa izvozom mesa ili nedavno sa izvozom jabuka u Rusiju", naglasio je Šarović.

On je podsjetio da BiH nema dovoljno pšenice i da uvozi i pšenicu i brašno iz Srbije, Mađarske i Hrvatske.

"Imamo ispod 50 posto pšenice godišnje koja je potrebna za prehranu u BiH i to je jedno od ključnih pitanja, iako imamo izvozne aranžmane, za podrijetlo moramo tražiti dozvolu da prerađujemo pšenicu koja dolazi iz Srbije i izvozimo je kao pšenicu iz BiH", rekao je Šarović.

On je istakao da zbog toga treba povećavati domaću proizvodnju pšenice, čiji izvoz u Tursku nije ograničen.

Saša Urošević iz banjalučkog mlina "Žitoprodukt" rekao je nakon sastanka u Bijeljini kako su prošle godine bili najveći izvoznik brašna iz BiH sa izvezenih 20.000 tona, od čega 98 posto u Tursku, a ostalo u Crnu Goru.

"Nama je, kao velikim izvoznicima, bitno da se nastavi sa ovim izvozom i da je ministarstvo učinilo dovoljno na tome da se poveća kvota", rekao je on.

Prema riječima Uroševića, izvoz brašna iz BiH za Tursku trenutno je u zastoju zbog cijene koja nije isplativa izvoznicima.

Urošević je rekao novinarima i da od domaćih proizvođača otkupljuju manje od pet posto pšenice zbog neodgovarajuće kvalitete, pojasnivši da domaći proizvođači uglavnom siju stočnu pšenicu koja ne može zadovoljiti mlinsko tržište i visoke zahtjeve kvaliteta brašna.

Prema njegovim riječima, domaći proizvođači stimulirani su više na prinos, nego na kvalitet pšenice.

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje