poljoprivredna politika

BiH ostaje bez europskih milijuna za poljoprivredu

Agrovijesti
EU - BiH zastave Fotografija: Thinkstock
Bosna i Hercegovina je jedna od rijetkih zemalja u Europi koja nije usvojila strategiju za ruralni razvoj i neizvjesno je da li će biti ispoštovan krajnji rok do kraja godine.

Naime, kako je rečeno u Delegaciji EU, ukoliko dokument ne bude usvojen do kraja ove godine, BiH će ostati bez sredstava iz europskih fondova za pomoć poljoprivredi.

"EU je spremna da krene sa radom na stvaranju podrške koja bi se ponajprije mogla dati poljoprivrednicima, privatnom sektoru iz sektora poljoprivrede i ruralnim zajednicama. Ovo će se obaviti sa svim relevantnim akterima na odgovarajućim razinama. Međutim, značajna podrška EU koja je pod razmatranjem će postati dostupna samo ukoliko se vlasti u BiH dogovore i usvoje strateške dokumente do kraja 2017. godine", izjavila je Jamila Milović-Halilović, glasnogovornica Delegacije EU i specijalnog predstavnika EU. Dodala je da EU prepoznaje rad entiteta koji koordinira Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH u izradi strateškog plana ruralnog razvoja BiH.

"Ovaj strateški dokument je važan instrument za poboljšanje konkurentnosti BiH u ovom sektoru i odgovarajućim podsektorima", navela je ona.

Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, "Nezavisnim" je rekao da još RS nije usvojila taj dokument, te da se čeka odgovor Vlade.

"Ako dokument ne bude usvojen, šteta će za BiH, ali i za RS, biti doista dugoročna. Svake godine ćemo izgubiti najmanje 30 milijuna eura, a ako strategiju ne usvojimo do kraja godine, slijedeća prilika će biti najranije 2021. godine", rekao je Šarović. Istakao je da će BiH u tom slučaju biti jedina zemlja u regiji koja ne povlači nikakva europska sredstva za ovaj sektor. 

"Samo pogledajte Srbiju, koja treba dobiti 175 milijuna eura, plus brojna druga sredstva. Brčko distrikt, FBiH i svih deset kantona su dali suglasnost", rekao je Šarović.

Iz Biroa za odnose s javnošću Vlade RS nismo uspjeli dobiti odgovore šta je sporno sa spomenutom strategijom. S obzirom na to da nije bilo odgovora, podsjećamo na raniju izjavu tim povodom Zorana Tegeltije, ministra financija RS, koji je rekao da Republika Srpska nije protiv da ona bude usvojena, ali uz uvjet da bude postignut dogovor na razini entiteta.

"Tu nema nikakvih problema što se tiče RS. Usvojili smo nekoliko zajedničkih strategija, koje podrazumijevaju da svaki od entiteta usvaja strategiju i da se na razini zajedničkih institucija formira jedna koja predstavlja sublimaciju te dvije, pa tako treba biti i u ovom slučaju", rekao je Tegeltija i dodao da za svaku strategiju moraju koalicijskepartnere iz FBiH i zajedničkih institucija vratiti na usuglašeni mehanizam njihovog usvajanja.

"Nije problem u strategiji koju je usvojilo Ministarstvo poljoprivrede RS, već način na koji se kreira zajednička strategija na razini BiH", rekao je tada Tegeltija.

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje