Prosvjedi

BIH poljoprivrednici dali rok vladi da do 15. siječnja usvoje proračun ili će blokirati cijelu državu

Agrovijesti
BiH EU zastava Fotografija: Thinkstock
Udruženje poljoprivrednika Federacije BiH pozvalo je oba doma Parlamenta FBiH da što prije zakažu sjednicu i usvoje proračun za 2018. godinu kako bi se odblokiralo plaćanje poticaja poljoprivrednim proizvođačima. Ukoliko do toga ne dođe, poljoprivrednici iz svih kantona najavili su masovne prosvjede u okviru kojih će blokirati ceste i granične prijelaze. Rok koji su postavili vladi je 15. siječnja, a prosvjede bi organizirali 20. siječnja.

Udruženje poljoprivrednika Federacije BiH pozvalo je oba doma Parlamenta FBiH da što prije zakažu sjednicu i usvoje proračun za 2018. godinu kako bi se odblokiralo plaćanje poticaja poljoprivrednim proizvođačima.

Ukoliko do toga ne dođe, poljoprivrednici iz svih kantona najavili su masovne prosvjede u okviru kojih će blokirati ceste i granične prijelaze. Rok koji su postavili vladi je 15. siječnja, a prosvjede bi organizirali 20. siječnja.

"Tražimo od Vlade FBiH da ne usvoji privremeno finanaciranje kako bi i oni osjetili kako je kada nemate plaće i tražimo što hitnije usvajanje programa o novčanim podrškama poljoprivrednicima. Nadamo se da će i Strategija ruralnog razvoja u BiH biti usvojena na razini BiH", kazao je Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH.

Iz proračuna za 2018. godinu planirano je oko 70 milijuna KM za poljoprivredu u koje je uračunato i plaćanje dugovanja poljoprivrednicima iz 2014. godine. Sada je sve obustavljeno.

"Poljoprivredni proizvođači moraju imati poticaje jer je poljoprivreda slabo profitabilna i nema prihoda. U nju se mora ulagati jer je to proizvodnja hrane. Ujedinili smo se i govorimo jednim glasom i donositelji odluka trebaju shvatiti ozbiljnost ovog posla. Samo u peradarstvu je oko 100.000 ljudi, u malinarstvu oko 60.000 ljudi, a u svim sektorima je preko 40 posto stanovništva", rekao je poljoprivrednik iz USK.

Tuzlanski poljoprivrednici koji su registrirali svoju djelatnost kao obrt u velikom su problemu jer će, zbog neusvajanja proračuna, a samim time i programa novčane podrške, doći u pitanje njihova održivost.

"U TK imamo više od 16.000 registriranih gospodarstava od čega je više od 700 osoba zaposleno na svojim imanjima i plaćaju sve poreze i obveze državi. Ne treba dozvoliti da sa kašnjenjem usvajanja proračuna po automatizmu dođe do kašnjenja donošenja ovih programa", rekao je Suad Selimović, predsjednik poljoprivrednika u TK dodavši kako očekuje da će povećanja iznosa sredstava koji su planirani za poljoprivredu,

Također, nadaju se da će imati na raspolaganju i sredstva za kapitalna ulaganja koja su godinama izostala, a koja su ključna za poljoprivredu.

"Upozoravamo vlasti da do 15. siječnja imaju rok da usvoje proračun. Ukoliko do toga ne dođe poduzet ćemo drastične korake, blokirat ćemo puteve i granice, to garantiramo", poručio je Refik Hodžić iz ZDK-a.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje