Rast proizvodnje

BiH poljoprivrednici sa tržišta potisnuli uvozne gljive

Agrovijesti
Gljive Fotografija: Pixabay
Godišnja proizvodnja komposta dostiže cifru od 2.000 tona, a gljive oko 600 tona. Oko 90 posto ukupne proizvodnje u TK je u općinama Gradačac i Gračanica te Gradu Tuzla.

Grupacija proizvođača komposta i gljiva Tuzlanskog kantona koja djeluje pri Udruženju za poljoprivredu i prehrambenu industriju Privredne komore Tuzlanskog kantona proteklih godina bilježi pozitivne rezultate, a najvećim uspjehom smatraju to što su sa BiH tržišta potisnuli uvozne gljive.

Godišnja proizvodnja komposta dostiže cifru od 2.000 tona, a gljive oko 600 tona. Oko 90 posto ukupne proizvodnje u TK je u općinama Gradačac i Gračanica te Gradu Tuzla.

"Imali smo 90 posto uvozne gljive, a sada je sto posto domaća proizvodnja, to je naš najveći uspjeh. Radit ćemo na proširenju i osuvremenjavanju naše proizvodnje", ističe predsjednik Grupacije proizvođača komposta i gljiva TK-a Mujdin Tokić.

U ukupnoj proizvodnji dominira šampinjon čiji udio je 80 posto, oko 20 posto bukovače i jedan mali postotak gljive šitaki. Od 2008. godine poticaj za ovu proizvodnju je s razine kantona.

"Poticaji prošle godine za gljivarstvo su bili 30 KM po toni komposta, a prizvođači komposta su imali 15 KM. Imali smo neke razgovore s resornim ministarstvom i predložili smo da poticaji budu povećani za po pet KM", rekao je Tokić.

Da bi proizvodnja bila unaprijeđena i omasovljena redovno se rade edukacije, a organizirana je i nastava za sticanje zvanja specijalista za proizvodnju gljive u Kemijskoj školi u Tuzli.

Plan je uspostaviti kontakt s poljoprivrednim školama u TK da bi inicirali uvođenje fakultativnog predmeta gljivarstvo, a na Odsjeku za poljoprivredu Tehnološkog fakulteta u Tuzli uvođenje gljivarstva kao izbornog predmeta.

 

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje