Piletina i dalje na čekanju

BiH proizvođači piletina i jaja čekaju zeleno svjetlo za izvoz na tržište EU

Agrovijesti
BiH EU zastava Fotografija: Thinkstock
Proizvođači pilećeg mesa iz BiH, unatoč obećanjima vlasti BiH, i dalje čekaju zeleno svjetlo za plasman na europsko tržište, a kada će rampa biti podignuta još ne znaju ni u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Proizvođači pilećeg mesa iz BiH, unatoč obećanjima vlasti BiH, i dalje čekaju zeleno svjetlo za plasman na europsko tržište, a kada će rampa biti podignuta još ne znaju ni u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Iz Ureda za veterinarstvo BiH, koja je pod okriljem Ministarstva vanjske trgovine, tvrde da su ispunili sve obveze u vezi s izvozom mesa peradi i prerađevina od njega u EU.

– Nakon odobravanja trošarinskog plana, slijedeći korak je da Europska komisija završi procedure izmjene propisa kako bi BiH bila stavljena na listu zemalja iz kojih je dozvoljen izvoz mesa peradi u EU – kazali su za “Glas Srpske” u Kancelariji za veterinarstvo.

Dodali su da će, nakon izmjene propisa, Kancelarija za veterinarstvo dostaviti Europskoj komisiji listu objekata kojima je odobren izvoz mesa peradi kako bi bili uvršteni u relevantne liste koje uspostavlja i ažurira Europska komisija i kako bi mogli početi izvoziti proizvode u EU.

– Još ne možemo dati precizan odgovor o datumu početka izvoza mesa peradi u EU jer nemamo mogućnost utjecaja na dužinu trajanja procedure stavljanja zemlje na listu odobrenih zemalja za izvoz budući da su one regulirane na razini EU i provode se u skladu sa njihovim procedurama – naglasili su iz Kancelarije za veterinarstvo.

Prije nekoliko mjeseci četiri tvrtke iz BiH, “Madi”, “Ovako”, “Brovis” i “Agreks”, dobila su certifikate za izvoz piletine u zemlje EU, ali od tada nije bilo pomaka.

Nedžad Biberović, marketing menadžer Mesne industrije “Ovako”, u čijem je sastavu i Peradarski kompleks “Brovis”, kaže da je početak izvoza piletine odgađan već nekoliko puta.

– Prije mjesec smo dobili rješenje kojim se poništava naša dozvola za izvoz zato što Veterinarska kancelarija Zeničko-dobojskog kantona ne može osigurati stalni veterinarski nadzor nad životinjama. Žalili smo se na ovo rješenje i dobili pojašnjenje da je to dio akcijskog plana. Nadamo se da će to uskoro biti završeno. Za ovakvo ponašanje nadležnih nitko ne preuzima odgovornost, a proizvođači trpe štetu – kaže Biberović.

Predrag Miličić je kazao da je “Agreks” zainteresiran za  izvoz konzumnih jaja na tržište Europske unije.

– To je ostavljeno za drugu priliku iz nama nepoznatih razloga. Odlučili su da u prvoj varijanti ide izvoz pilećeg mesa i prerađevina. Nadamo se da bi u sljedećoj godini i konzumna jaja iz BiH trebala dobiti potvrdu – rekao je Miličić i dodao da bi godišnje na europsko tržište mogli isporučiti oko 20 milijuna jaja.

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje