Poljoprivredna proizvodnja

BIH: Zbog suše urod upola manji, šteta do 400 milijuna KM

Agrovijesti
Suša Fotografija: Pixabay
Zbog izrazitih suša urod voća, povrća i krmnog bilja u BiH bit će manji za 40 do 50 odsto, a u nekim dijelovima ga neće uopće ni biti.

Vlada Republike Srpske će za desetak dana ponovo razmatrati mjere koje bi trebalo poduzeti na ublažavanju štete.

Objavljeno je to iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, iz kojeg kažu da će tada imati još preciznije podatke. Iz resornog ministarstva rekli su kako je izrazita suša, uz snježne padaline i mraz, koji su početkom ove godine nanijeli veliku štetu poljoprivredi, obilježila ovu proizvodnu godinu, za koju se po nizu parametara može reći da je jedna od najsloženijih u posljednjih pet godina. 

"Imajući u vidu padaline, koje su dva do četiri puta manje od višegodišnjeg prosjeka, već sada se može zaključiti da je ovo ekstremno sušna godina, a kako se u kolovozu i rujnu najavljuju novi toplotni udari i nedostatak padalina, može se govoriti o elementarnoj nepogodi", navode iz Ministarstva poljoprivrede. 

Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara RS, uputio je juče Vladi Srpske i resornom ministarstvu zahtjev za proglašenje stanja elementarne nepogode.

"Proglašenjem stanja elementarne nepogode zbog mraza i suše i nadoknadom dijela štete, poljoprivrednim proizvođačima bi trebalo dati potrebnu pomoć za opstanak i nastavak proizvodnje", poručio je Dojčinović. 

U zahtjevu Dojčinović navodi da se ukupna poljoprivredna proizvodnja i voćarstvo RS u ovoj godini suočavaju sa brojnim problemima i nedaćama, od kasnih proljetnih mrazeva, koji su krajem travnja nanijeli veliku štetu voćnim zasadima. On je ukazao i na grad, kao i sušu, koja će, prema najavama meteorologa, trajati i dalje, zbog čega je, kako navodi, opstanak voćarstva i voćara RS pod znakom pitanja. 

"Ako želimo održiti voćarsku proizvodnju, moramo imati snažnu podršku i pomoć Vlade i resornog ministarstva", istakao je Dojčinović. Dosadašnje procjene stručnih službi Ministarstva govore kako će obim proizvodnje kukuruza, industrijskog i krmnog bilja, voća i povrća biti smanjen za oko 450.000 tona, što je oko 40 posto. Na nekim površinama neće uopće biti uroda, na nekima će urod biti smanjen za 50 posto, dok će na jednom dijelu površina posljedice biti manje.

"Negativne posljedice će se osjetiti i u stočarskoj proizvodnji zbog drastičnog smanjenja proizvodnje stočne hrane, mesa i mlijeka, te stočnog fonda, a uz to bit će smanjena ponuda domaćih proizvoda, što će utjecati na rast cijena i povećanje uvoza", ističu u Ministarstvu. 

Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača - mljekara RS, kaže kako je nerealno očekivati od nadležnih da proglase stanje elementarne nepogode jer bi onda morali nadoknaditi svu štetu koja je nastala, a koja će, prema prvim procjenama, do kraja sezone idoći do 400 miliona KM. 

"Mislim da je krajnje nekorektno pričati o šteti u voćarstvu, a ne spominjati štetu u ratarstvu, koja je mnogo veća. Voćari kukaju da se osušilo drveće, a šta je onda s kukuruzom i ostalim biljkama koje se siju godišnje. Znate li kolika je šteta u proizvodnji mlijeka, temperature su preko 40, stoka odbija da jede i odmah imamo manje mlijeka, a to se ne može nadoknaditi", ističe Usorac i dodaje da su, kada se sve zbroji stigli crni dani za poljoprivredu.

Na području cijele RS u tijeku je projekat razvoja sustava navodnjavanja vrijedan 40 milijuna KM, a u sustav protugradne obrane ulaže se 25 milijuna KM.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje