Ususret dvadesetoj manifestaciji Urbanovo

Biodinamička poljoprivreda je „kruna” ekološke poljoprivrede jer proizvodnji i preradi pristupa holistički

Agrovijesti
CENTAR DR. RUDOLFA STEINERA Fotografija: Goran Jakuš
Biodinamička poljoprivredna proizvodnja holistički je pristup poljoprivredi i poštuje načelo „jedno gospodarstvo – jedan organizam”. Ovaj je vid poljoprivrede samoodrživ, što znači da sve što je jednom gospodarstvu potrebno, ono samo proizvodi. Ovakav način gospodarenja potiče „životne snage” u poljoprivrednim kulturama i tlu, kao i u mineralima i kemijskim elementima, koji utječu na živa bića. Ovaj je vizionar, rođen u Međimurju, tvrdio da čovjek putem ovako uzgojene hrane u organizam unosi „kozmičke sile”, koje imaju svoje djelovanje na biljke, životinje i čovjeka.

Ukupno stvaralaštvo Rudolfa Steinera odgovara njegovom uvjerenju da ljudsko znanje nema granica. Iako je rođen prije gotovo 160 godina u Međimurju u Donjem Kraljevcu, njegova otkrića upravo su danas aktualna i prepoznata.

Međimurje je zemlja tisućljetne povijesti i kulture. Prema legendi, istok i zapad ovdje su stopljeni u jedno. Ljudi su tu uvijek bili radišni i otvorena duha. Stoga i ne čudi što je upravo dvadeseta manifestacija Urbanovo ove godine najavljena iz Centra dr. Rudolfa Steinera, kako bi se skrenula pažnja na važnosti biodinamičke poljoprivrede i očuvanja tla. Međimurski vinari manifestacijom su povezali učenja iz prošlosti, koja su aktualna više nego ikada, i sadašnji trenutak.

Biodinamička poljoprivredna proizvodnja holistički je pristup poljoprivredi i poštuje načelo „jedno gospodarstvo – jedan organizam”. Ovaj je vid poljoprivrede samoodrživ, što znači da sve što je jednom gospodarstvu potrebno, ono samo proizvodi.

Ovakav način gospodarenja potiče „životne snage” u poljoprivrednim kulturama i tlu, kao i u mineralima i kemijskim elementima, koji utječu na živa bića. Ovaj je vizionar, rođen u Međimurju, tvrdio da čovjek putem ovako uzgojene hrane u organizam unosi „kozmičke sile”, koje imaju svoje djelovanje na biljke, životinje i čovjeka.

Filozof, društveni reformator, pedagog i znanstvenik svjetskog glasa fokusirao se na sintezu znanosti i duhovnosti koju nazivamo antropozofija. Utemeljio je euritmiju, organsku arhitekturu, antropozovsku medicinu, waldorfsku pedagogiju te biodinamičku poljoprivredu. Ukupno stvaralaštvo Rudolfa Steinera odgovara njegovom uvjerenju da ljudsko znanje nema granica.

Biodinamička poljoprivreda jest „kruna” ekološke poljoprivrede jer proizvodnji i preradi pristupa holistički, kroz uzgoj revitalizira tlo, floru i faunu te stvara visokovrijedne prehrambene namirnice. Na važnost okretanja prema održivom razvoju pripremaju se i pojedini međimurski vinari koji će se pridružiti ostalim poljoprivrednicima međimurskog kraja, a stavljanjem u fokus otkrića Rudolfa Steinera žele potaknuti i svoje okruženje i sebe da spoznaju važnost kvalitete života zajednice.

David Štampar, predsjednik udruge međimurskih vinara Hortus Croatiae, u izjavi je najavio Urbanovo: „Ove godine obilježavamo dvadeset godina manifestacije Urbanovo i s porukom važnosti biodinamičke poljoprivrede, želimo obilježiti ovaj jubilej. U Međimurju su mnogi prepoznali potencijal i nasljeđe koje nam je ostavio Rudolf Steiner. Primjerice Terme Sveti Martin svojim gostima nude biodinamički meni pripremljen s namirnicama lokalnih proizviđača. Također, u Termama Sveti Martin, nedavno je započeta realizacija prvog biodinamičkog vrta.“

A da je razmjena znanja neophodna potvrđuju nam činjenicom da će gost na manifestaciji biti Eric Zwiebel, jedan od dvjesto master sommeliera na svijetu, koji će održati masterclass radionice u sklopu manifestacije Urbanovo.

Eric Zwiebel rođen je u Alsaceu u Francuskoj. Titulu Master Sommelier osvojio je 2001. godine. Položio je i ispit za međunarodnu ASI diplomu 2018. godine s rezultatom „Najbolji od najboljih”, što je prvi put otkad se organiziraju ispiti za ovu diplomu.

Gostovanje Eric Zwiebela samo je jedan od sadržaja manifestacije Urbanovo, koja se u Međimurju održava tri tjedna.

Manifestacija započinje Festivalom Pušipela, koji se održava od petka do nedjelje, 17 – 19. svibnja. Svoja će vina predstaviti članovi Društva vinogradara i vinara Hortus Croatiae. Drugog tjedna manifestacije, u petak i subotu, 24 i 25. svibnja, međimurski vinari pozivaju vas na Dane otvorenih podruma.

Manifestacija tradicionalno završava Vinskim balom. Ovogodišnji Vinski bal održat će se u petak, 31. svibnja, u restoranu Terbotz.

Svi će posjetitelji moći uživati i u gastronomskoj ponudi međimurskih restorana, koji na svom meniju nude domaće specijalitete sljubljene s međimurskim vinima, ali i u radionicama te predavanjima o učenju Rudolfa Steinera.

O CENTRU DR. RUDOLFA STEINERA I BIODINAMICI

Centar dr. Rudolfa Steinera koji vodi Dijana Posavec izučava i promovira njegovo učenje, a posebno se odnosi na područje biodinamičke poljoprivrede. Tu se organiziraju edukacije, povezuju poljoprivredni proizvođači i informiraju potrošači o vrijednosti hrane proizvedene na biodinamički način, a centar posjećuju i stručnjaci iz cijelog svijeta.

U svijetu je sve više poklonika biodinamičke poljoprivrede, a među njima su najpoznatiji Sting, koji na svom imanju proizvodi med, maslinovo ulje i vino te poznati glumci Brad Pitt i Angelina Jolie, koji su nedavno predstavili svoje biodinamičko vino.

A da je učenje Rudolfa Steinera itekako aktualno, potvrđuje i činjenica da je u realizaciji i cesta biodinamičkih proizvođača u Međimurju, kako bi turisti mogli obilaziti i posjetiti gospodarstva i kušati proizvode, a na kraju ih i kupiti.

U veličanstvenom opusu od 365 knjiga, članaka i oko 6 000 predavanja, Rudolf Steiner (1861. – 1925.) nam je predstavio svoje učenje koje naziva antropozofija – ljudska mudrost. Htio je svim ljudima učiniti razumljivim da je naš svakodnevni fizički svijet utemeljen na duhovnom.

Biodinamički uzgoj vodi se nekolicinom knjiga koje usmjeravaju proizvođače, a najznačajnije su „Poljoprivredni tečaj” dr. Rudolfa Steinera te „Sjetveni priručnik” Marije Thun.

Ovakav način gospodarenja potiče „životne snage” u poljoprivrednim kulturama i tlu, kao i u mineralima i kemijskim elementima, koji utječu na živa bića. Čovjek putem ovako uzgojene hrane u organizam unosi „kozmičke sile” koje imaju svoje djelovanje na biljke, životinje i čovjeka.

CILJ: Strateški je cilj Centra postati vodeći edukacijski i certifikacijski centar biodinamičke poljoprivrede u RH.

MISIJA: Širenje znanja, iskustva i prakse o biodinamičkoj poljoprivredi kao poljoprivredi budućnosti kroz okupljanje, promociju, suradnju i edukaciju svih zainteresiranih dionika na području biodinamičke poljoprivredne proizvodnje i prerade.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje