Energetika

Biomasa - veliki neiskorišteni potencijal Srbije

Agrovijesti
Biomasa, peleti Fotografija: Thinkstock
Biomasa je najdinamičniji segment u razvoju energetike i najisplativiji sektor za investicije, ali se u Srbiji nažalost koristi na neorganiziran i neefikasan način, poručeno je na skupu o korištenju biomase u Srbiji.

"Ovakvi izvori energije se, u Srbiji, nažalost, ne koriste na organiziran i sistematičan način", izjavio je potpredsjednik Privredne komore Srbije (PKS) Miroslav Miletić Tanjugu na konferenciji "Korištenje biomase u energetske svrhe - put ka uspješnijem poslovanju", organiziranoj u okviru Sajma energetike, prenosi Radio-televizija Vojvodine.

Iako su, kako kaže, resorna ministarstva u protekle dvije godine napravila dosta toga da se ovaj sektor uredi zakonski, neophodan je dodatni rad na podizanju svijesti i stvaranju tržišta biomase, što je, kako kaže, jedan od zadataka PKS.

Na konferenciji je promoviran portal "Zelena energija" sa prvom elektronskom platformom za trgovinu biomasom, koji je, prema riječima Miletića, još jedan od digitalnih oblika komunikacije između kupaca i prodavača, odnosno svih onih koji su zainteresirani za korištenje obnovljivih izvora energije. Sve to, kako ističe, treba doprinijeti kreiranju drugačijeg tržišta i okruženja, u kome se Srbija mora okrenuti onome čemu se Europa već okrenula.

Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine Stana Božović je izjavila da je pitanje obnovljivih izvora energije izuzetno važno za Srbiju, i da je Vlada, u cilju dostizanja standarda Europske unije, već uskladila dokumente sa Unijom u svih deset sektora zaštite životne sredine.

Pomoćnik ministra u Ministarstvu rudarstva i energetike Miloš Banjac je na konferenciji rekao da je projekt "Smanjenje barijera za ubrzani razvoj tržišta biomase u Srbiji" jedan od najboljih projekata u kojima Ministarstvo rudarstva sudjeluje, i da je u sklopu tog programa sufinancirana izgradnja šest postrojenja na biomasu. "Riječ je o realnim investicijama", poručio je Banjac, dodajući da je ovaj projekt uspješno realiziran do ove faze, kao i da je osim javnog, okrenut i prema privatnom sektoru.

Stalna koordinatorica UN-a i stalna predstavnica UNDP (Programa Ujedinjenih naroda za razvoj) u Srbiji Irena Vojačkova-Solorano je rekla da projekt otvara vrata tvrtkama. "Biomasa je pouzdano rješenje koje zadovoljava potrebe Srbije ne samo za obnovljivim izvorima energije već i za investicijskim prilikama koje mogu donijeti veliku financijsku dobit", istakla je Solorano.

Riječ je, kako je navela, o četverogodišnjem projektu, pokrenutom 2014. godine, koji se financira iz sredstava Globalnog fonda za životnu sredinu (GEF), a realizuju ga UNDP, Ministarstvo rudarstva i energetike i Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije. "Prije tri godine nisam mogla ni zamisliti da će biti organiziran ovakav događaj", izjavila je Solorano.

Predstavnica Veleposlanstva Slovačke Helena Mravikova kaže da su slovačke vlasti i tvrtke spremne za suradnju i prenošenje svog iskustva srpskim tvrtkama, i istovremeno je ukazala na važnost ulaganja u obnovljive izvore energije, koji, kako kaže, ne donose samo veću energetsku nezavisnost već i nova radna mjesta.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje