Kriminalna organizacija

Bivši ministar poljoprivrede BiH Jerko Ivanković Lijanović osuđen na 12 godina zatvora

Agrovijesti
Jerko Lijanović Fotografija: Zoran Grizelj/PIXSELL
Bivši federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva osuđen je pred Odjelom za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju.

Bivši federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerko Ivanković Lijanović osuđen je u ponedjeljak prvostepeno pred Sudom Bosne i Hercegovine na 12 godina zatvora.

Presuda je izrečena pred Odjelom II za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju u predmetu "Jerko Ivanković Lijanović i drugi", koji je obuhvatio deset osoba i pet pravnih osoba, koji su ukupno osuđeni na 52 godine i osam mjeseci zatvora.

Osim zatvorskih kazni, prema odluci Suda, osuđeni će morati vratiti novac koji su nezakonito stekli.

U Tuzli osuđen na devet godina zatvora

Kako pišu sarajevski mediji, prema presudi, jedini je krivice oslobođen Jozo Lijanović Ivanković.

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je 18. siječnja 2016. godine optužnicu protiv Lijanovića, Milorada Bahilja, Joze Sliškovića, Željka Mikulića, Draženka Kvesića, Mirjane Šakote, Mirka Galića i Miroslava Čolaka te firmi Lijanovići, Mi-mo, Farmer, Farmko i Optimum.

Njih se tereti da su od 2007. do 2012. godine djelovali kao povezana grupa.

Tereti ih se da su osnivali nove firme na koje su prenosili sirovine, proizvode i opremu te nastavljali poslovanje, a stečene višemilijunske porezne dugove ostavljali na ranijim tvrtkama, čime su stekli nezakonitu imovinsku korist od blizu 13,5 milijuna konvertabilnih maraka (oko 6,8 milijuna eura).

"Na taj način, koji je nekoliko godina predstavljao modus nezakonitog poslovanja u svrhu utaje poreza, oštetili su državu Bosnu i Hercegovinu, odnosno sve građane", piše u optužnici.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je tijekom procesa ispitalo 40-ak svjedoka i stručnih vještaka, a uz optužnicu je priložen obiman dokazni materijal, s više od 1.000 materijalnih dokaza.

U siječnju je Kantonalni sud u Tuzli osudio zbog zloupotreba položaja Jerka Ivankovića Lijanovića na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od devet godina, a njegovog savjetnika Stipu Šakića na godinu dana zatvora.

Ivanković Lijanović je optužen, zajedno sa savjetnikom Šakićem, za zloupotrebu položaja i ovlaštenja u vezi s nezakonitostima prilikom dodjele poticaja poljoprivrednicima na području Tuzle i entiteta Federacija Bosne i Hercegovine od 2011. do 2014. godine.

Ivanković Lijanović je na nedavno održanim općim izborima bio kandidat za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda hrvatskog naroda te je dobio ukupno 6.063 glasa.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje