Savez akcionara Vojvodine

Bivši radnici tvrde: Privatizacijom otuđeno 200.000 hektara plodne vojvođanske zemlje

Agrovijesti
Zemljište, polje Fotografija: Pixabay
Najmanje 200.000 hektara plodne vojvođanske zemlje na nezakonit je način otuđeno od stvarnih vlasnika – zadrugara, upozorava Savez akcionara Vojvodine, koji okuplja 63 zadruge u Vojvodini

Najmanje 200.000 hektara plodne vojvođanske zemlje na nezakonit je način otuđeno od stvarnih vlasnika – zadrugara, upozorava Savez akcionara Vojvodine, koji okuplja 63 zadruge u Vojvodini

Predstavnici Saveza akcionara Vojvodine su u Beogradu održali konferenciju za novinare kako bi ukazali na privatizacijsku pljačku velikih razmjera.

– Na temelju brojnih prigovora koje je primio Savjet za borbu protiv korupcije, nedvosmisleno je utvrđeno da privatizacija poljoprivrednih tvrtki i kombinata nije zakonito riješila status poljoprivrednog zemljišta jer Zakon o javnoj imovini nije postojao u vrijeme privatizacije.

Ilegalna privatizacija poljoprivrednog zemljišta točnije zadružnog zemljišta bitno je doprinijela daljnjoj migraciji stanovništva iz vojvođanskih sela. Veliki broj obitelji ostao je bez ikakvog socijalnog programa, dionice manjinskih dioničara nikada nisu plaćene u većini slučajeva, a više od 10.000 obitelji ostalo je bez ijednog zaposlenika – naglašavaju predstavnici SAV-a.

Jedan od primjera privatizacijske pljačke, kako kažu zadrugari, je nekedašnji kombinat u Kuli “Đuro Strugar”. Prodan je za 2,5 milijuna eura iako je vrijedio deset puta više. U ruke MK grupe došlo je 2.560 hektara zemlje, tisuću muznih krava, oko 700 tovnih, oko 500 ovaca.. Umjesto 450 stalno zaposlenih, sada ih je 30, kažu u SAV-u. Imovinu koja im je pripadala – 30 posto, mali dioničari nikad nisu dobili. Borba traje godinama, ali bez velikih pomaka.

Bivši radnici “Đure Strugara” oformili su novu zadrugu s oko 90 članova.

– Oko 3.500 hektara je kupio svojevremeno “Đuro Strugar”. Prodano je oko 2.500 hektara, a gdje je ostalo, pitaju u SAV-u napominjući da su mali dioničari ovog kombinata dobili spor protiv MK grupe u vezi sa neisplaćenim plaćama. Savez akcionara Vojvodine formiralo je 26 udruženja iz bivših poljoprivrednih društvenih poduzeća i poljoprivrednih zadruga, koja se godinama bore za prava malih dioničara, zadrugara i bivših zaposlenih.

”Nas 25.000 dioničara i zadrugara je predalo tužiteljstvima na svim razinama konkretne dokaze za oko 30 vojvođanskih poljoprivrednih imanja i adruga, gdje se kod privatizacije nesumnjivo odigrala pljačka imovine. Do sada, koliko znamo, vodi se istraga za nekoliko imanja, dok ni jedan slučaj nije doveden do kraja “, naglašavaju u SAV-u.

Povodom uzurpacije zadružne zemlje vojvođanski dioničari uputili su i žalbu Europskom komitetu za ljudska prava, ali su obavješteni da ona zasad ne može biti uzeta u razmatranje.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje