BOGATI LOVIŠTIMA

Bjelogorsko-bilogorska županija odobrila 450.000 kuna potpora lovačkim savezima

Agrovijesti
Fotografija:
Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs potpisao je ugovore s predstavnicima 46 lovačkih saveza i udruga koje su se javile na županijski Javni poziv za dodjelu novčanih potpora za razvoj i unapređenje lovstva na području Bjelovarsko-bilogorske županije

Među njima su i Lovački savez Bjelovarsko-bilogorske županije te, po prvi put, Hrvatski lovački savez. Naime, promjenom Zakona o lovstvu prihvatljivi korisnici županijskih subvencija su lovoovlaštenici zajedničkih i državnih lovišta na području županije.


"Mi gospodarimo s 2800 hektara ukupne površine od čega je 1600 hektara lovnoproduktivne površine. Dobivena sredstva puno će nam značiti, a javili smo se za pomoć Županije za sredstva za zaštitu usjeva, doškolovanje lovnika i liječenje bolesti velikog američkog metilja. Hvala Županiji", rekao je Antun Jambrišak, predsjednik Lovačkog društva Berek.


"Čast je i zadovoljstvo da i Županija osjeća sve naše probleme na području naše županije te da nam određenim financijskim aktivnostima pomaže. Svaka kuna jako puno znači", naglasio je načelnik Općine Berek Mato Tonković.


"Mi smo ovdje najmlađi lovozakupnik i prvi put smo se javili na ove mjere koje su u svakom slučaju poticaj. Kada gledamo kroz cijelu Hrvatsku i druge županije, Bjelovarsko-bilogorska županija konstantno prati lovce što je za svaku pohvalu te ovim mjerama omogućuje da se razvija lovstvo", izjavio je glavni tajnik Hrvatskog lovačkog saveza Ivica Budor.


Prioritet liječenje od velikog metilja


U okviru navedenog Javnog poziva, koji sadrži 12 mjera, Bjelovarsko-bilogorska županija odobrila je 155 zahtjeva, a osigurana sredstva iznose 450 tisuća kuna. Od tog iznosa, najviše je odobreno za unos pernate divljači - 87.512,50 kuna. Za osposobljavanje lovnika, lovočuvara i ocjenjivača trofeja divljači odobreno je 57.150 kuna, za prevenciju i liječenje srneće i jelenske divljači od velikog američkog metilja 55.159,11 kuna, a za stimulaciju odstrjela predatora 47.250 kuna. Za kupovinu zemljišta za osnivanje remiza za divljač odboreno je 39.900 kuna, za nabavu sredstava za zaštitu usjeva u poljoprivredi 39.214,17 kuna, a za lovnu kinologiju 38.000 kuna.


Mjere su odobrene i za lovno streljaštvo, zgradnju, rekonstrukciju, dogradnju i opremanje lovačkih strelišta, promidžbu lovstva i unos običnog zeca.


"Ove godine prioritet nam je liječenje jelenske i srneće divljači od velikog američkog metilja. Naime, od velikog američkog metilja srneća divljač ugiba i  iz tih razloga moramo prionuti poslu", istaknuo je Mato Kovačević, predsjednik Lovačkog saveza BBŽ.


Bjelovarsko-bilogorska županija bogata je lovištima u sklopu kojih su 43 zajednička i 20 državnih. Lovišta na području te županije jedna su od najljepših i najbogatijih u Republici Hrvatskoj, a dodjelom subvencija lovačkim udrugama želi se dati dodatan vjetar u leđa te na taj način doprinijeti i razvoju lovnog turizma, ističu u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.


"Kada govorimo o lovstvu Bjelovarsko-bilogorske županije, nema sumnje da smo mi po kvaliteti naših lovišta i brizi za njih pri vrhu hrvatskog lovstva. Ono što je ključno i na što smo ponosni, pa i ja kao župan, jest da tu kvalitetu održavaju i na njoj rade ponajviše ipak domaći lovci jer sva 43 lovišta imaju udruge s područja županije. Mi smo jedna od rijetkih županija gdje se to nije promijenilo od prvog dana. Nisu se promijenili ni lovozakupnici ni iznos lovozakupnine. Ono što je nama ključno je da domaći ljudi brinu o domaćim lovištima koliko  je to moguće. Ponekad javnost misli da lovci samo love, no briga o prirodi, o autohtonim vrstama, borba protiv bolesti nešto je što je uobičajen posao svakog lovca. Tako smo ove godine, na prijedlog gospodina Kovačevića, na Županijsku skupštinu uvrstili i sufinanciranje i liječenje srneće i jelenske divljači od velikog američkog metilja kao prva Županija u Hrvatskoj", naglasio je župan Damir Bajs.