“OD ĐURĐEVA DO MARKOVA”

Blagoslov konja u povodu početka radova u polju

Agrovijesti
Konji bijelci, Babina Greda Fotografija: Goran Ferbezar/PIXSELL
Oživljavanje je to običaja vezanih uz dolazak proljeća i početak radova u polju.

Blagoslovom konja u Borincima počela je manifestacija “Od Đurđeva do Markova”, koja se u organizaciji udruge “Naši Borinci” održava petu godinu zaredom. Oživljavanje je to običaja vezanih uz dolazak proljeća i početak radova u polju, piše Glas Slavonije.

- Sretni smo što sa Župom Srca Isusova petu godinu zaredom organiziramo manifestaciju “Od Đurđeva do Markova” i što to možemo činiti na zadovoljstvo svih nas Borinčana i ostalih Vinkovčana - rekao je Vlado Varga, predsjednik udruge “Naši Borinci”. Ove je godine bilo 30-ak jahača i jedna zaprega.

Trodnevna manifestacija počela je blagoslovom konja, konjanika i konjskih zaprega. Sudionici su se okupili ispred Župe Srca Isusova na Lapovcima te u povorci krenuli prema Borincima, gdje je misno slavlje služio župnik Ladislav Dort. Blagoslov konja je, nakon svete mise, obavljen ispred kapelice Uzašašća Gospodnjega.

- Željeli smo ovom manifestacijom oživiti stari običaj blagoslova konja na Đurđevo, a koji je nekada bio normalan. Ljudi su konje koristili u obradi zemlje, za prijevoz i kako su im konji puno značili, onda su zazivali Božji blagoslov da ih štiti od bolesti, nesreća i zla. Na Đurđevo se nekako sve budi, počinju radovi u polju i zato se na taj dan obavlja blagoslov konja, a na Markovo blagoslov polja - rekao je župnik Dort.

U kulturno-umjetničkom programu nakon blagoslova konja i svete mise održan je nastup KUD-a “Šumari” iz Vinkovaca. Najzanimljivije je bilo pak djeci, koja su s veseljem iskoristila priliku fotografirati se na konjima. Na blagdan sv. Marka, u srijedu u 17 sati, služit će se sveta misa i obaviti blagoslov polja, čime će i završiti ovogodišnja manifestacija “Od Đurđeva do Markova”.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje