Trgovinski rat

Blokiran izvoz srpske pšenice u Makedoniju

Agrovijesti
Pšenica Fotografija: Pixabay
Srbija je prestala izvoziti pšenicu u Makedoniju jer je ministarstvo poljoprivrede te države povećalo cijenu fitosanitarnih uvjerenja 833 posto pa je posao postao neisplativ.

Ministarstvo poljoprivrede Makedonije nije željelo komentirati svoju odluku. Posljedice osjećaju i srpski izvoznici i makedonski uvoznici pa traže da Ministarstavo hitno intervenira..

Od 2010. godine svakoga ljeta ponavlja se sličan problem. Iako je Makedonija potpisnica CEFTA sporazuma o slobodnoj trgovini, u jeku sezone enormno poskupe neka uvjerenja ili dozvole. Ponajprije za brašno, a sada i za pšenicu.

Formalne zabrane izvoza iz Srbije u Makedoniju nema, ali ga se, zapravo - blokira. Takvi postupci kose se i s pravilima Svjetske trgovinske organizacije, tvrde u Srbiji.

- Uredba podjednako pogađa obje strane gospodarstva, i srpske izvoznike i njihove uvoznike, a procjenjuje se kako Srbija dnevno gubi više od 40.000 eura jer u ovome trenutku ne izvozi pšenicu. Kupci naše pšenice u Makedoniji tvrde kako se te mjere ne odnose na svu pšenicu, odnosno na dobavljače, nego se selektivno primjenjuju, najčešće na našu pšenicu. E, onda to nije dobro, jer mi gubimo, kaže Vukosav Saković, direktor Udruženja Žita Srbije.

U Udruženju kažu kako je makedonska pšenica loše kvalitete pa je nerado kupuju i njihovi mlinari. Zato su, kažu, izvancarinske barijere i podignute da bi tamošnji proizvođači prodali svoju robu.

Dok se spor rješava Ministarstvo trgovine Srbije zatražilo je razgovor s kolegama u Skoplju, a upućen je i zahtjev CEFTA-i  za održavanje posebnoga sastanka. Razmišlja se i o nepopularnim protumjerama.

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić rekao je da će Srbija biti prisiljena uvesti uzvratne mjere.

Od 1,5 milijuna tona pšenice, koliko Srbija ukupno izveze, najviše u regiji kupe Bosna i Hercegovina, Makedonija i Crna Gora.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje