Zaraza

Bolest plavog jezika na velikom broju farmi u južnom dijelu BiH

Agrovijesti
Ovce Fotografija: Dino Stanin/PIXSELL
Stotinjak ovaca uginulo je od bolesti plavog jezika na području općine Nevesinje u istočnoj Hercegovini, a ovim virusom zaražene su i stada ovaca na više farmi u jugoistočnom dijelu BiH.

Na sastanku predstavnika ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, predstavnika općine Nevesinje, veterinarskih službi i stočara koji je održan u utorak u Nevesinju navedeno je da je oko stotinu ovaca uginulo od bolesti plavog jezika i donesena je odluka o poduzimanju posebnih mjera vezano za oboljele životinje, među kojima su dezinfekcija te odvajanje zaraženih životinja.

Istaknuto je kako je ova bolest, koja se prvi put pojavila na području općine Nevesinje, nanijela veliku štetu stočarima.

Mediji u Mostaru ranije su objavili kako se bolest plavog jezika od koje obolijevaju životinje pojavila i u Hercegovačko-neretvanskoj te u Hercegbosanskoj županiji.

Bolest plavog jezika nije opasna za ljude, a prenose je komarci. Riječ je o virusnoj bolesti od koje obolijevaju ovce, koza, goveda i drugi preživači.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje