Afrička svinjska kuga se širi

Bolest stiže i do SAD-a, a već sada u Europi štete veće od dvije milijarde eura

Agrovijesti
Prosvjed proizvođača svinja ispred zgrade Europske komisije u Bruxellesu Fotografija: Tomislav Krasnec, dopisnik iz Bruxellesa/Večernji list
Afrička svinjska kuga brzo se širi i u Kini, a preko istočne Europe stigla je u Belgiju. Danska, svjetski veliki uzgajivač svinja, je podigla 70 kilometara ograde kako bi spriječila divlje svinje da uđu na njihovu teritoriju, u Njemačkoj je odstrijeljeno 840.000 divljih svinja. Štete u Europi su već sada veće od 2 milijarde eura. Stručnjaci se boje da je samo pitanje vremena kada će doći i do SAD-a.

Zarazna bolest za koju nema lijeka je stigla u Europu i zabilježen je veliki broj slučajeva zaraze i sve životinje su uklonjene. Rumunjska je zabilježila u 2018. godini 240.000 slučajeva oboljevanja svinja, Rusija ima gotovo 100.000 slučajeva. 

Afrička svinjska kuga brzo se širi i u Kini, a preko istočne Europe stigla je u Belgiju. Danska, svjetski veliki uzgajivač svinja, je podigla 70 kilometara ograde kako bi spriječila divlje svinje da uđu na njihovu teritoriju, u Njemačkoj je odstrijeljeno 840.000 divljih svinja.

Štete u Europi su već sada veće od 2 milijarde eura. Stručnjaci se boje da je samo pitanje vremena kada će doći i do SAD-a.

Zbog bolesti cijene svinja u Kini porasle su na najvišu razinu u poslednjih 14 mjeseci i očekuje se daljnji rast. Cijene svinja su više u prosjeku 7 posto i iznose 15,09 juana (2,24 US dolara za kilogram). Cijene u cijeloj zemlji porasle su za gotovo 20 posto od početka ožujka.

Do sada je uništeno oko milijun svinja u pokušaju da se kontrolira širenje bolesti. Tako je stvorena nestašica svinjskog mesa na tržištu, dok poljoprivrednici takođe nerado sada prodaju svinje, očekujući daljnji rast cijena i veću dobit u nadolazećim tjednima.

Mnogi su odustali od uzgoja svinja jer je Ministarstvo poljoprivrede zabranilo trgovinu u regijama sa zabilježenim slučajevima bolesti i trgovine nema, a posljedično nema ni prihoda. Broj svinja na farmama je u padu za 13 posto u siječnju 2019. u usporedbi s istim mjesecom prošle godine, dok je broj krmača pao za 15 posto u odnosu na prethodnu godinu. Kina uzgaja više od 50% svjetske proizvodnje, oko 54 milijuna tona.

Tržište odlučuje

Analitičari i trgovci kažu kako farme koje mogu sprječiti pojavu bolesti mogu biti veliki dobitnici u idućim mjesecima. Dionice vodećih kompanija za uzgoj svinja su nastavile rast jer se ulagači nadaju maloj isporuci svinjskog mesa idućih mjeseci i očekuju snažnu podršku vlade vodećim proizvođačima.

Globalna epidemija afričke svinjske kuge stići će do SAD-a u roku od godinu dana ako se ne pooštre granične zaštite i zabrani uvoz visokorizičnih svinjskih proizvoda, upozoravaju stručnjaci za biološku sigurnost. To bi američku ekonomiju koštalo čak 16,5 milijardi US dolara samo u prvoj godini. 

Američko Ministarstvo poljoprivrede je pojačalo kontrolu svoje granice. USDA je povećala korištenje pasa dresiranih da osjete bolesne životinje i oni su raspoređeni u glavnim lukama, prijelazima kopnenih granica, izgradila stanice za karantinu i povećala pregled putnika i tereta na letovima iz Kine i Rusije.

Mjere nisu dovoljno i stručnjaci pozivaju američku vladu da napravi radikalne promjene, uključujući zabranu uvoza proizvoda od soje iz zaraženih zemalja.

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje