Dobrobit životinja

Borci za dobrobit životinja u EU traže zabranu kaveza

Agrovijesti
OPG Miodrag Desa bavi se maslinarstvom i uzgojem kokoši u masliniku Fotografija: Dino Stanin/PIXSELL
U EU živi više životinja u kavezima nego što ima stanovnika. Prema podacima Organizacije za hranu i poljoprivredu UN-a (FAO)  oko 700 milijuna pilića, svinja, patki, gusaka, teladi i zečeva masovno se uzgaja za ishranu i te životinje dijelom borave u malenim kavezima.

Zaštinici životinja u Europskoj uniji zahtjevaju opću zabranu držanja korisnih životinja u kavezima. Pred njima, međutim, stoji još niz prepreka dok Europska komisija službeno ne prizna tu inicijativu, a i tada će njezini izgledi za uspjeh, ako se sagledaju ranije slične peticije, biti prilično skromni.  Građani Europske unije imaju priliku da se od 11. rujna izjasne o ovoj inicijativi.

U EU živi više životinja u kavezima nego što ima stanovnika. Prema podacima Organizacije za hranu i poljoprivredu UN-a (FAO)  oko 700 milijuna pilića, svinja, patki, gusaka, teladi i zečeva masovno se uzgaja za ishranu i te životinje dijelom borave u malenim kavezima.

Borci za prva životinja okupljeni pod parolom "Okončajte eru kaveza" (End The Cage Age) sada su uspješno učinili prvi korak da bi okončali takvu praksu, budući da ih je kolegij članova Europske komisije početkom rujna i službeno priznao kao Građansku inicijativu. Od 11. rujna građani EU će moći potpisom da joj daju svoju podršku.

Zaštitnici životinja svako malo traže stroža pravila za masovno držanje životinja u EU.

Tako je EU 2012. godine usvojila propise o dobrobiti životinja, kojima su, između ostalog, zabranjeni ozloglašeni kavezi za kokoši nosilje. Ali opća direktiva za zaštitu poljoprivrednih životinja i dalje dozvoljava smještanje životinja u kaveze. Članovi inicijative "Okončajte eru kaveza" smatraju da je to suprotno duhu vremena.

"Ovo je 21. stoljeće. Krajnje je vrijeme da prekinemo s tom surovom, i iskreno rečeno, srednjovjekovnom praksom, da se korisne životinje drže iza rešetaka", piše na internet stranici te grupe.

O kojim je životinjama riječ?

Iako Građanska inicijativa traži zabranu kaveza za sve životinje, nominalno su u pitanju tri životinjske vrste. Prednjače kokoši, najuzgajanija životinja u Europi. samo u Njemačkoj trenutno se uzgaja oko 52 milijuna kokoši nosilja.

Od toga pet milijuna u takozvanim malim grupnim kavezima u kojima je za svaku koku predviđen prostor koji odgovara papiru formata A4. U Njemačkoj bi takav način držanja u kavezu trebaobiti zabranjen od 2025. godine.

I držanje svinja predmet je specifične regulative EU, ali zaštitnici životinja zahtjevaju znatno veće boksove za uzgoj tih životinja. U EU se uzgaja čak 150 milijuna svinja. Na prvom mjestu su Španjolska i Njemačka, sa oko 29, odnosno 27 milijuna komada.

U središtu rasprave su i kavezi za kuniće, koji su druga po broju korisna životinja koja se tako uzgaja u EU. Prema podacima Parlamenta EU, godišnje se zbog njihovog mesa usmrti oko 340 milijuna zečeva. .

EU od prošle godine radi na zakonu o držanju tih glodara. Parlament je u ožujku 2017. godine izglasao zabranu kaveza za kuniće, čime je pozvao Europsku komisiju da inicira odgovarajući zakon. U danima uoči glasanja u parlamentu, zaštitnici životinja poslali su europskim poslanicima na tisuće mejlova kako bi izvršili dodatni pritisak.

Da li će inicijativa "Okončajte eru kaveza" uopće prikupiti dovoljno potpisa kako bi svladalaa prepreke Europske komisije još je neizvjesno. Od 2012. godine u tome su uspjele samo četiri građanske inicijative. Komisija u takvom slučaju treba provjeriti da li će prihvatiti peticiju građana i inicirati novi zakon.

Da li će inicijativa "Okončajmo eru kaveza" biti uspješnija ostaje da se vidi. Organizatori sada imaju godinu dana da prikupe milijun potpisa iz jedne četvrtine članica EU. Tek tada bi se opća zabrana držanja životinja u kavezima, zajedno sa još šest tekućih inicijativa, mogla naći na dnevnom redu Europske komisije.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje