Kvaliteta proizvoda

Borzan: kraj dvostruke kvalitete proizvoda, ključna uloga rumunjskog predsjedanja

Agrovijesti
Biljana Borzan Fotografija: Biljana Borzan
Europski parlament je uvjerljivom većinom potvrdio konačni dogovor EP-a, Europske komisije i Europskog vijeća o zabrani različite kvalitete proizvoda u EU postignut za vrijeme trijaloga u ožujku.

Europski parlament u srijedu je potvrdio zakon kojim se zabranjuje različita kvaliteta proizvoda, a ključnu ulogu u naporima da se na istočnoeuropskim policama prestanu plasirati proizvodi mahom lošije kvalitete odigralo je rumunjsko predsjedanje Vijećem EU-a, izjavila je u srijedu hrvatska eurozastupnica Biljana Borzan.

Europski parlament je uvjerljivom većinom potvrdio konačni dogovor EP-a, Europske komisije i Europskog vijeća o zabrani različite kvalitete proizvoda u EU postignut za vrijeme trijaloga u ožujku. 

"Predsjedanje Rumunjske Vijećem EU-a bilo je ključno za okončanje podjele na istok i zapad EU-a jer je stavila to pitanje visoko na dnevni red", rekla je za Hinu hrvatska eurozastupnica Biljana Borzan (S&D/SDP), članica Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane i zamjena članica Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača. 

Borzan je istaknula da se novim zakonom "prvenstveno štiti potrošače istočnih zemalja, ali ni zapadni potrošači nisu pošteđeni nepoštene poslovne prakse" objasnivši da su se i u Italiji prodavale Wudy hrenovke lošije kvalitete kao u Hrvatskoj, a Nutella je bila najbolje kvalitete u Njemačkoj. 

Borzan je s Hrvatskom agencijom za hranu prije dvije godine predstavila rezultate analize kvalitete naizgled istih proizvoda u Hrvatskoj i Njemačkoj. Analiza je pokazala kako je u više od polovine ispitanih proizvoda utvrđena razlika u kvaliteti, ali i da je većina analiziranih proizvoda skuplja u Hrvatskoj.

Odlučeno je kako će se postojeća Direktiva o nepoštenoj poslovnoj praksi nadopuniti zakonom o zabrani dvostruke kvalitete proizvoda, a proizvođače će se za kršenje zakona sankcionirati s do četiri posto ukupnog godišnjeg prometa. 

Države članice imat će na raspolaganju godinu dana od dana stupanja na snagu ove direktive da ju prenesu u svoje nacionalno zakonodavstvo. Dogovorena je i sigurnosna odredba kojom bi se revizija učinka Direktive trebala provesti u 2022. godini te utvrditi funkcionira li u praksi, istaknula je Borzan. 

"Ukoliko proizvođači osmisle inovativne načine da zaobiđu zakon, imat ćemo priliku dodatno postrožiti zakon," dodala je.

Prvotna pozicija Europskog parlamenta je na trijalogu razvodnjena pa ​​​​​​u aneks Direktive o nepoštenoj trgovačkoj praksi nije uvrštena zabrana različite kvalitete proizvoda u zemljama istočne i zapadne Europe, ali se spominje kao nepoštena trgovačka praksa u članku 6. zakona, objasnila je Borzan. 

"Strašan utjecaj multinacionalnih kompanija koje su na dnevnoj bazi lobirale doveo je do razvodnjavanja teksta u Vijeću. Htjeli smo da se dvostruka kvaliteta proizvoda spominje kao nepoštena trgovačka praksa i u članku 6. zakona i u aneksu zakona. Iako se aneks doima kao dodatak i nešto nevažno, sadrži glavni popis nepoštene trgovačke prakse koji mogu vidjeti proizvođači, inspektori pa i potrošači."

Postoje određeni izuzeci primjene prakse poput poštivanja nacionalnog zakonodavstva ili iskorištavanja dostupnih lokalnih sirovina, odnosno voća i povrća koje se koristi za industrijsku izradu prehrambenih proizvoda, ali će se svako prilagođavanje proizvoda morati potkrijepiti zadovoljavajućim dokazima. 

Hrvatska eurozastupnica Dubravka Šuica (EPP/HDZ) u utorak je na plenarnoj sjednici poručila da se podjelom na istok i zapad EU-a podržava "Europa dviju brzina" što smatra nedopustivim. 

Paralelno s donošenjem zakona traje i europsko istraživanje kvalitete proizvoda koje provodi Europska komisija, a za koje je osigurano 800.000 eura iz europskog proračuna.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje