PODJELA ISTOK ZAPAD

Borzan osigurala čak 800 tisuća eura za istraživanje kvalitete proizvoda u EU

Agrovijesti
Biljana Borzan Fotografija: Biljana Borzan
Testiranja će se raditi tijekom ljeta, a prvi rezultati se očekuju krajem godine.

Biljana Borzan, hrvatska zastupnica u Odboru za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta osigurala je 800 tisuća eura iz EU proračuna za financiranje europskog istraživanja kvalitete prehrambenih i neprehrambenih proizvoda. Na natječaj se javilo čak 16 država te će metodologija biti gotova u travnju. Nakon toga slijede kemijske, senzorske i druge analize i testiranja za koje je novac osigurala Biljana Borzan. Testiranja će se raditi tijekom ljeta, a prvi rezultati se očekuju krajem godine. Prvo će se testirati hrana, a kasnije higijenski proizvodi, kozmetika i deterdženti. Paralelno s testiranjem, krenut će i proces izmjene zakona na razini EU. 

Svijetli primjeri

˝Očekujem promjenu zakona kako bi se ta praksa ukinula. Svako nepoštivanje trgovačkih praksi trebalo bi se sankcionirati, a takve proizvođač staviti na ˝crnu listu˝. Kompanije će se tada morati prilagoditi˝, poručuje Borzan. Kako tvrdi, prvo istraživanje obuhvatilo je samo mali dio, a novo će obuhvatiti i neprehrambene proizvode. ˝Tko zna što se tu još događa ispod radara. Neke kompanije se nisu mogle nositi s negativnom kampanjom u medijima koju je istraživanje potaknulo, a dio proizvođača unio je promjene. Svijetli primjeri su Hipp i Bahlsen za čije je kekse s maslacem analiza pokazala da uopće nemaju maslac u sebi, a promjene su najavili i iz Pepsica˝, kaže Borzan.

Loši u EU fondovima

Napominje kako je EK još u rujnu objavila da će raditi na razvoju metodologije za istraživanje kvalitete proizvoda te pozvala države članice da se uključe osiguravši za to dva milijuna eura. ˝Premda se u mojoj anketi čak 80 posto građana Hrvatske izjasnilo kako smatraju da su građani drugog reda i kako im se prodaju manje kvalitetni proizvodi, Ministarstvo gospodarstva nije osjetilo potrebu da se javi na natječaj. Ako znamo da Hrvatska iz EU fondova povlači svega 10 posto, ne čudi me što se ne javljaju na natječaje. Očito su nezainteresirani za novac koji nam je na raspolaganju, no mi smo se prijavili i dokazali da se može˝, zaključuje Borzan.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje