VELIKI ISKORAK

Bosnaplod započeo organski uzgoj i proizvodnju voća

Agrovijesti
Ekološka poljoprivreda Fotografija: Thinkstock
Organska proizvodnja, prema procjenama stručnjaka, jedan je od najvećih razvojnih potencijala Bosne i Hercegovine. Kompanija Bosnaplod u tom segmentu napravila je veliki iskorak.

Organska proizvodnja, prema procjenama stručnjaka, jedan je od najvećih razvojnih potencijala Bosne i Hercegovine. Kompanija Bosnaplod u tom segmentu napravila je veliki iskorak.

Tijekom 2017. godine dio svoje proizvodnje prilagodila je zahtjevima organskih standarda u skladu sa certifikatom koji dodjeljuje kuća Ecocert. Tako su uspješno certificirana područja na kojim se vrši sakupljanje šumskih plodova, a na vlastitim plantažama, površine od 5 ha, podignuti su nasadi organskih jagoda. Uspostavljena je i mreža otkupa šumskih plodova da bi osigurali organsku sirovinu za proizvodnju sokova i džemova.

‘’Organska proizvodnja predstavlja veliku mogućnost za Bosnu i Hercegovinu. Međutim, da bi firme zauzele svoje mjesto na inozemnim tržištima potrebno je podići razinu konkurentnosti organske proizvodnje u BiH te intenzivnije raditi na razvoju ovog sektora koji, između ostalog, može doprinijeti i oživljavanju ruralnih područja.

Država BiH, trenutno, ima  veliki zadatak da omogući poljoprivrednicima priliku korištenja EU fondova koji će dati priliku da se naprave značajniji koraci u pogledu primjene novih tehnologija, znanja i povećanja nasada voća", naglasila je Eldina Muftić, menadžer za razvoj poslovanja u poljoprivredi ZERAA Agriculture Investment & Management.

Bosnaplod će prvi put predstaviti svoje organske proizvode na vodećem svjetskom sajmu organskih proizvoda BioFach 2018 u Nürnberg-u.  Ove godine na sajmu se očekuje 2.950 izlagača i više od 50.000 posjetitelja.  

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje