Povezivanje znanosti i gospodarstva

Bračić: Čak 72 posto novih i 76 posto postojećih tvrtki prošle godine nije na tržište stavilo nove proizvode

Agrovijesti
PIP primjer dobre prakse suradnje sa fakultetima Fotografija: Igor Kralj/PIXSELL Pogledajte galeriju
Na žalost, Hrvatska ima malo tvrtki koje su dobre u inovacijama. To pokazuje i podatak za 2016. godinu prema kojem čak 72 posto novih i 76 posto postojećih tvrtki nije na tržište izbacilo nove proizvode što je zabrinjavajuće, istaknuo je Bračić.

Uspješno povezivanje znanosti i visokoga obrazovanja s malim i srednjim poduzetnicima nužan je preduvjet, ne samo gospodarskoga rasta, nego i razvoja lokalne i šire društvene zajednice. To nam potvrđuju iskustva razvijenih zemalja Europe i svijeta, prema kojima su usmjeravanje na inovativnost, istraživanje i razvoj osnovni preduvjeti za uspješan rast
poslovnoga sektora i gospodarstva u cjelini, zaključak je tribine "Inovacije i transfer tehnologije - poticaj gospodarskog razvoja Hrvatske, koja je održana na zagrebačkom Sveučilištu.

U sklopu tribine, prezentirana je suradnja sveučilišta i gospodarstva kroz primjer dobre prakse odnosno na poslovanju tvrtke PIP. 

PIP primjer dobre prakse suradnje sa fakultetima

Sveučilište u Zagrebu ima društvenu odgovornost prijenosa znanja i tehnologije u različitim oblicima prema poslovnim subjektima, što je jedan od njegovih osnovnih zadataka. U skladu s time, kontinuirano potiče razvoj inovativnih tvrtki dajući im pristup znanju i modernoj tehnologiji, pružajući im podršku u rješavanju tehnoloških izazova s kojima se susreću u svom poslovanju, kazao je na početku Damir Boras rektor Sveučilišta u Zagrebu. Dodao je kako je jedan od takvih uspješnih primjera predstavlja i suradnja u području pčelarstva te proizvodnje pčelarskih i pčelinjih proizvoda između Sveučilišta u Zagrebu i tvrtke PIP d. o. o.

 Tvrtka PIP je svoju povijest započela iz obiteljske tradicije bavljenja pčelarstvom u tridesetim godinama prošloga stoljeća te je najstariji privatni proizvođač pčelinjih proizvoda. Nositelj je brojnih priznanja za svoje inovativne proizvode koji su i zaštićeni patentima (desetak proizvoda koji su visoko inovativni nisu patentno štićeni iz ekonomskih i tržišno-taktičkih razloga).

Ovaj uspjeh u velikoj mjeri zahvaljujemo upravo bliskoj i dugotrajnoj suradnji sa stručnjacima sa sastavnica Sveučilišta u Zagrebu u području pčelarstva, koji su svoje znanje uspješno prenijeli tvrtki PIP d. o. o, kazao je na predavanju Ivan Bračić, osnivač PIP-a i sadašnji savjetnik Uprave tvrtke.

PIP primjer dobre prakse suradnje sa fakultetima

Bračić je naglasio kako je kroz poslovanje PIP-a vidljivo da je moguća suradnja sa znanstvenicama na inovacijama i razvoju novih proizvoda dodane vrijednosti, koji mogu povećati rast i razvoja gospodarstva. Kroz primjere iz prakse potrebno je predstaviti potencijal Sveučilišta u Zagrebu u prijenosu znanja na poslovne subjekte koji žele izaći na tržište sa svojim inovativnim proizvodima, kazao je Bračić.

Na žalost Hrvatska ima malo tvrtki koje su dobre u inovacijama. To pokazuje i podatak za 2016. godinu prema kojem čak 72 posto novih i 76 posto postojećih tvrtki nije na tržište izbacilo nove proizvode što je zabrinjavajuće, istaknuo je Bračić. 

On je dodao kako je njegova tvrtka usmjerena na razvoj inovativnih, novih proizvoda i dodataka prehrani i u svojoj namjeri koriste iskustva znanstvenika, a trenutno rade na čak 5 projekata koji će utjecati na daljnji razvoj proizvodnje. 

Pojedinačno postoji dobra suradnja sa svim fakultetima, no problem je što nema institucionalne povezanosti odnosno s razine države nema potpore za to, kazao je Bračić. 

Državna tajnica u Ministarstvu poljoprivrede Marija Vučković najavila je kako će vrlo brzo biti raspisani prvi natječaji iz Programa ruralnog razvoja koji će biti usmjereni na suradnju znanosti i gospodarstva i to kroz mjeru 16 koja do sad nije korištena. Operativne grupe imat će mogućnost da koriste od 30.000 do 200.000 eura, potpore za pojedine projekte, dodala je. 

Bračić se osvrnuo i na tržište pčelarskih proizvoda te istaknuo kako su napravljeni veliki pomaci jer smo sa 60.000 pčelinjih zajednica iz 90-tih godina stigli do 600.000, a povećao se i značajno i broj pčelara. 

Ono što zabrinjava je to što se od 500 milijuna kuna koliko vrijedni konsolidirano tržište pčelarstva, čak 80 posto odvija kroz sivo tržište, što nikako nije dobro, zaključio je Bračić. 

  • Avatar
    ministar 28. Rujan 2017. u 23:49 sama elita..toliko pameti i ideja na jednom mjestu ...fascinantno...ali slabo koristi kad u praksi biva sve neizvedivo...
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje