PRIGOVOR EUROPSKE VETERINARSKE INSPEKCIJE

Brazil obustavlja izvoz ribe u EU

Agrovijesti
Ribarstvo Fotografija: Pixabay
Brazil je najavio obustavu izvoza ribe u Europsku uniju slijedom prigovora europske veterinarske inspekcije.

Brazil je najavio obustavu izvoza ribe u Europsku uniju slijedom prigovora europske veterinarske inspekcije.

"Obustava će stupiti na snagu iduće srijede, 3. siječnja, u isto vrijeme kada i plan mjera kojim će se odgovoriti na pitanja Europske unije vezano uz inspekcije iz rujna 2017. godine", objavilo je ministarstvo u priopćenju objavljenom u utorak. Brazil će tim potezom preduhitriti odgovarajući zahtjev EU-a, objašnjava brazilski državni tajnik za ribarstvo Luis Rangel, navodeći kao razlog brazilsko-europske nesuglasice oko standarda sigurnosti hrane.

"Veterinarska inspekcija EU-a zaključila je u rujnu da promjene koje su zatražili prilikom ranijih posjeta nisu provedene", priopćilo je brazilsko udruženje poljoprivrednih inspektora, podsjećajući da su i sami izrazili zabrinutost zbog "krhkosti brazilskog sustava inspekcija".

"Europska komisija ustvrdila je da brazilski sustav proizvodnje ribe ima ozbiljne mane i nedostatke, posebice kada je u pitanju kvaliteta naše ribarske flote", istaknuli su. Udruženje brazilskih proizvođača ribe PEIXE BR zatražilo je od vlade da poduzme hitne mjere kako bi se spriječila šteta na tržištu.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje