rekorderi

Brazil preuzeo SAD-u titulu najvećeg proizvođača sojinog zrna

Agrovijesti
Soja Fotografija: Pixabay
Kako potražnja za sojinom sačmom iz godine u godinu raste, Brazil će svoju količinu od 72 milijuna tona lako plasirati na globalnom tržištu.

Ove godine po prvi put u povijesti Brazil preuzima ulogu najvećeg svjetskog proizvođača sojinog zrna ostavljajući iza sebe SAD, piše Lider. Očekuje se da će Amerikanci ove godine požnjeti 116,48 milijuna tona sojinog zrna, dok će Brazilci istovremeno proizvesti 117 milijuna tona.

Iako je Brazil najveći izvoznik zrna i sačme, u narednim godinama taj trend će se nastaviti sa rastom i povećanjem proizvodnih površina, dok Amerikanci već sada koriste sve raspoložive površine.

Žetva u Brazilu je završila u svibnju, a u Americi sadnja započinje u rujnu ove godine.

Zemlje Južne Amerike proširuju svoje poljoprivredne površine za cca.500 000 hektara godišnje što u konačnici rezultira sa 2 milijuna tona soje na tržištu.

Istovremeno SAD nije u stanju reagirati posebice zbog snažne ‘konkurencije’ između soje i kukuruza. USDA izvještava o redukciji proizvodnih površina američkih farmera za 1,5%.

Trenutno Brazil raspolaže sa 35,09 milijuna hektara zemlje spremne za sijanje. Kako potražnja za sojinom sačmom iz godine u godinu raste, Brazil će svoju količinu od 72 milijuna tona lako plasirati na globalnom tržištu.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje