Referendum

Brexit je posljednji čavao u lijesu TTIP-a

Agrovijesti
TTIP Fotografija: Pixabay
Uz francuske i njemačke dužnosnike koji sve više izražavaju skepsu spram izgleda TTIP-a na uspjeh, izlazak Velike Britanije iz sporazuma mogao bi pokopati nade u postizanje dogovora prije no što u siječnju predsjednik SAD-a Barack Obama  napusti položaj

Izlazak Velike Britanije iz Europske unije još je jedan golemi korak natrag za veliki sporazum SAD-a i EU-a o slobodnoj trgovini, koji je već bio zapeo zbog dubokih razlika i sve većega protivljenja trgovinskim sporazumima na oba kontinenta.

Povijesni razvod pokrenut glasovanjem u četvrtak zasigurno će dodatno odgoditi bitniji napredak u razgovorima o Transatlantskome trgovačkom i investicijskom partnerstvu (TTIP) dok preostalih 27 članica ne riješe svoj novi odnos s Britanijom, ocijenili su u petak stručnjaci za trgovinu.

Uz francuske i njemačke dužnosnike koji sve više izražavaju skepsu spram izgleda TTIP-a na uspjeh, izlazak Velike Britanije iz sporazuma mogao bi pokopati nade u postizanje dogovora prije no što u siječnju predsjednik SAD-a Barack Obama  napusti položaj.

-To je još jedan razlog što će TTIP vjerojatno biti odgođen, rekla je Heather Conley, direktorica Europskoga programa washingtonskog Centra za strateške i međunarodne studije.

TTIP ne ide dalje do 2018 godine?

- No, budimo iskreni, vjerujem kako TTIP do najranije 2018. ne ide dalje, rekla je.

Ni trgovinsko predstavništvo SAD-a ni uprava za trgovinu Europske komisije nisu željeli komentirati posljedice glasovanja o britanskom izlasku iz EU-a.

Očekuje se da će se pregovarači o TTIP-u ipak sastati u Bruxellesu sredinom srpnja, kako je planirano, no ti razgovori će biti usredotočeni na manje proturječna pitanja, arješavanje osjetljivijih razlika prepustit će političkim čelnicima SAD-a i EU-a. Nejasno je i kada će Britanija formalno pokrenuti postupak razdvajanja, koji će trajati najmanje dvije godine.

Analitičari su, međutim, rekli kako su obje strane izbjegavale na stol staviti svoje najbolje ponude jer novi predsjednik SAD-a dužnost preuzima u siječnju, a bliže se i izbori u Francuskoj i Njemačkoj 2017. godine.

Brexit će idućih mjeseci zaokupiti EU dužnosnike jer moraju pokrenuti pregovore s Londonom u vezi sa budućim uvjetima trgovine između EU-a i Velike Britanije te odrediti svoje prioritete nakon Brexita, rekao je Hosuk Lee-Makiyama, direktor bruxelleskog Europskog centra za međunarodnu gospodarsku politiku.

- Odlazak Britanije mogao bi sučeliti pregovarače iz SAD-a  s europskom stranom koja će biti nepopustljivija u nekim pitanjima, rekao je Chad Bown iz washingtonskog Peterson instituta za međunarodnu ekonomiju.

- Kako je Ujedinjeno Kraljevstvo dio koalicije trgovinski liberalnih gospodarstava u EU-u, SAD za drugom stranom stola u Bruxellesu gubi jednu od zemalja koja slično razmišlja, rekao je Bown, bivši ekonomist Svjetske banke.

Lee-Makiyama, koji također ne vidi velike izglede za postizanje sporazuma prije 2018., primjećuje, međutim, da bi britanski izlazak mogao eliminirati jedan izvor neslaganja jer je Ujedinjeno Kraljevstvo ustrajavalo na poglavlju o financijskim uslugama u sporazumu.

- Jedini stvarni predlagač regulacije bankarskoga poslovanja u TTIP-u je Ujedinjeno Kraljevstvo. Njemačka i Francuska su vjerojatno spremne to pustiti, rekao je. - I nadalje ostaje oko 20 neriješenih pitanja gotovo iste složenosti.

EU nije spremna mijenjati propise o sigurnosti hrane

Pregovori o TTIP-u, koji su počeli prije tri godine, nisu uspjeli riješiti velike razlike oko poljoprivrede, EU nije pokazala veliku spremnost mijenjati propise o sigurnosti hrane, koji zabranjuju američku govedinu uzgojenu pomoću hormona, propise za genetski modificiranu hranu, ili odstupiti od strogo čuvanih pravila za geografsko porijeklo hrane, poput sireva asiago i feta.

Europski pregovarači su su žalili da su Sjedinjene Države ponudile premalo glede otvaranja svojega golemog saveznog, državnog i lokalnog tržišta javne nabave za europske ponuđače.

Europa također želi pristup ključnim sektorima SAD-a, poput pomorskog prometa i zrakoplovstva, dok su američki pregovarači frustrirani nemogućnošću pristupa u oko 200 europskih sektora, od zdravstvene skrbi do obrazovanja.

Dvije se strane duboko razilaze i u pitanju rješavanja sporova. SAD je za tradicionalni obvezujući arbitražni pristup, a Europljani žele sustav nalik sudskome, koji dopušta prizive.

Veći je napredak ostvaren u usklađivanju regulativa poput onih za sigurnosne pojaseve, označavanje odjeće i farmaceutski nadzor.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje