POPULARIZACIJA MLIJEKA

Britanija dobila svog prvog mliječnog sommeliera

Agrovijesti
Mlijeko Fotografija: Thinkstock
On želi educirati ljude o kompleksnosti mlijeka i potaknuti nas da ga tretiramo, kao što to radimo s vinom. Kako tvrdi, mlijeko se treba kušati i sljubljivati s hranom - kao idealna pratnja primjerice pilećoj roladi.

Zaboravite na vino ili pivo, naime po novim trendovima, uz odrezak je najbolje popiti popiti čašu obranog mlijeka. Doug Wood, britanski prvi mliječni sommelier pokazat će vam kako ga kombinirati s hranom.

Wood kojega je nedavno imenovala škotkska mljekaraGraham’s, želi da prestanemo promatrati mlijeko kao nešto što se samo ubacuje u čaj ili izlije na žitarice za doručak. On želi educirati ljude o kompleksnosti mlijeka i potaknuti nas da ga tretiramo, kao što to radimo s vinom. Kako tvrdi, mlijeko se treba kušati i sljubljivati s hranom - kao idealna pratnja primjerice pilećoj roladi.

Budući da je već tradicionalni vinski i viski sommelier, Wood vjeruje da ista načela možemo primijeniti i na degustaciju mlijeka. Za početak, trebamo ga piti u čašama za vino. "Morate mlijeko uliti u čašu kao i vi vino, pustiti ga da prodiše i baš kao i vino ispuniti usta njime", napominje Wood. Također, upozorava da ga se ne poslužuje s ledom ili prehladno jer to može zasjeniti okuse.

"Kada se usredotočite na to, vidjet ćete da ima dosta različitih okusa u igri. Graham's Organic ima više slojeva okusa od standardnog mlijeka, uključujući travnate podloge, dok u Gold Smooth možete osjetitit čokoladu, vaniliju i orašaste plodove. Kao i kod vina, moguće je utvrditi teren i hranu koju su krave jele", tvrdi Wood.

Uvjeravanje ljudi da piju mlijeko sa bilo čim drugim osim kolačića težak je zadatak. No, kako Wood kaže, kremasti napitci poput indijskog lassija već su dugo korišteni uz pikantna jela poput currya. Zašto onda ne bismo obrano mlijeko kombinirali s odrescima.

6. rujna na degustacijskom događanju na londonskom Borough Marketu, predstavit će pet Grahamovih mlijeka, u kombinaciji s kanapeima namijenjenima da nadopunjuju pojedinačne okuse svakog od mlijeka – od junetine, bikova repa pa do piletine.

Hoće li mlijeko pronaći svoj put na jelovniku u vodećim restoranima? Čak i Wood prizna da bi moglo biti neko vrijeme prije nego što se to dogodi, no do tada biste ga mogli kušati kod kuće iz vinske čaše uz ručak.

 

  • Avatar
    ministar 14. Rujan 2017. u 23:31 pa sva djeca su mliječni sommelieri...sve isto rade s mlijekom kao i on..
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje