EU

Britanija želi da sporazum o slobodnoj trgovini s EU-om bude potpisan ubrzo nakon Brexita

Agrovijesti
Brexit Fotografija: Thinkstock
Britanija namjerava postići sveobuhvatni sporazum o slobodnoj trgovini s EU-om i želi da on bude potpisan ubrzo nakon Brexita 2019., izjavio je u nedjelju ministar za Brexit David Davis.

Nakon postizanja inicijalnog sporazuma u petak o prelasku pregovora o Brexitu u drugu fazu, premijerka Theresa May želi početi razmatrati buduće veze s EU-om, a posebice sporazum o trgovini kako bi pokušala ponuditi veću sigurnost poslovnim ljudima.

Međutim, unatoč uvjerenom Davisovom tonu glasa, dužnosnici EU-a rekli su da će pokrenuti pregovore o pravno obvezujućem sporazumu tek nakon što Britanija napusti Uniju i postane "treća zemlja", navodi se u nacrtu pregovaračkih smjernica.

"To nije tako komplicirano, vraćamo se na točku usklađenosti... Počinjemo s punom usklađenošću, počinjemo s potpunim poklapanjem kako bi to zatim mogli razraditi", rekao je Davis za BBC, navodi agencija Reuters. 

"Radi se o tome kako ćemo prevladati razlike kako one ne bi potkopale pristup tržištu", kazao je on opisujući svoj poželjan sporazum kao "Kanada plus plus plus".

Davis je rekao kako Velika Britanija neće platiti Europskoj uniji račun za Brexit u iznosu od 40 do 45 milijarda eura, ako ne postigne trgovinski sporazum s Bruxellesom, navodi agencija France Presse.

"Ne bude li dogovora nećemo platiti", istaknuo je dodavši ipak da se mogućnost da London napusti EU bez trgovinskog dogovora "radikalno smanjila".

EU razmatra sporazum o slobodnoj trgovini s Britanijom nakon Brexita koji bi bio sličan onome dogovorenom s Kanadom prošle godine.

Međutim, britansko gospodarstvo je gotovo dvostruko veće od kanadskog i britanski dužnosnici su izjavili da njihova sadašnja usklađenost sa standardima EU-a i puno bliže trgovinske veze daju prostor za čak i dublje odnose.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje