Zapošljavanje

Britanska prehrambena industrija trebat će radnike iz EU i nakon Brexita

Agrovijesti
Brexit Fotografija: Thinkstock
Britanski prehrambeni i maloprodajni sektor trebat će radnike iz Europske unije i nakon što Britanija izađe iz članstva, upozorili su čelnici Sainsbury'sa, Marks&Spencera, Morrisonsa i drugih britanskih proizvođača hrane i lanaca supermarketa.

U pismu londonskom listu The Times čelnici kompanija koje zapošljavaju 925 tisuća ljudi u britanskoj prehrambenoj industriji pozivaju vladu u Londonu da sačuva povlašteni pristup jedinstvenom tržištu EU-a nakon Brexita, uključujući i pristup tržištu rada.

Pismo su, među ostalima, potpisali izvršni direktor Sainsburyja Mike Coupe, te čelnici udruženja poljoprivrednih proizvođača i izvršni direktori proizvođača žitarica Weetabix i proizvođača sira i maslaca Dairy Cresta.

"Sektor treba pristup radnoj snazi iz EU i izvan Unije za sezonske i stalne poslove, kao i jamstva da će radnici iz EU koji već trajno rade u Velikoj Britaniji moći ostati u zemlji", napisali su u pismu čelnici 75 kompanija.

"Takav je pristup tržištu rada ključan jer omogućuje britanskoj prehrambenoj industriji da pravovremeno opskrbljuje svoje potrošače kvalitetnom i cjenovno dostupnom hranom", dodaje se u pismu.

Britanska premijerka Theresa May najavila je da će pokrenuti dvogodišnji proces pregovora o izlasku Britanije iz Unije do kraja ožujka iduće godine ali nije jasno kakav će dogovor dvije strane postići kada je riječ o trgovini i kretanju ljudi.

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje