Raste interes učenika za strukovna zanimanja

Broj kuhara narastao za 6,4 posto na ukupno 1268, a mesara za 70 posto

Agrovijesti
Meso, mesar Fotografija: Thinkstock
Oko 650 učenika više nego lani se odlučilo za deficitarne zanate

Najnovije brojke Ministarstva znanosti i obrazovanja pokazuju trend rasta upisa učenika u strukovna zanimanja, iako je to dijelom i rezultat ukupno većeg broja djece upisane u srednje škole.

„Prema našem izračunu baziranom na najnovijim podacima Ministarstva znanosti i obrazovanja, ukupan broj djece upisane u srednje škole u ovoj školskoj godini je 39.342, što je osjetan porast u odnosu na prošlu godinu kad ih je bilo upisano 37.993. Posebno nas veseli što je u deficitarna strukovna zanimanja upisano 650 učenika više lani“, istaknuo je Božo Pavičin, voditelj Odjela za obrazovanje Hrvatske gospodarske komore.

Naglasio je kako je rast broja učenika ohrabrujući podatak i da bi se takav trend, uz iznimku blagog pada za dvije godine, trebao nastaviti i u iduće tri do četiri generacije.

No, unatoč tim kratkoročnim pozitivnim pokazateljima imamo zabrinjavajući pad broja školaraca koji je rezultat općenito loših demografskih kretanja. Tako smo samo u zadnjih pet godina izgubili preko 44.000 učenika (pad s 509.000 u školskoj godini 2013./2014. na 465.000 u 2018./2019.), a najveće stope pada od preko 20 posto bilježe tri slavonske županije – Vukovarsko- srijemska, Brodsko-posavska i Požeško-slavonska.

Kratak pregled najdeficitarnijih zanimanja pokazuje da je broj kuhara narastao za 6,4 posto na ukupno 1268, konobara je više za 11,5 posto (608 ukupno), keramičara 19 posto (112 ukupno), zidara 10 posto, a stolara i mesara za 21, odnosno 70 posto više.

I drugi strukovni smjerovi uglavnom imaju tendenciju rasta. Broj gimnazijalaca stagnira (6.400 učenika), dok je broj ekonomista porastao za 7 posto, na oko 2.500 učenika. Sve brojke su rezultat prvog kruga upisa učenika, a u iduća dva mogu samo dodatno rasti.

Najveći interes za turistička zanimanja je u Primorsko-goranskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji, u Brodsko-posavskoj županiji najviše učenika se prijavilo za CNC operatera, dok je u Krapinsko-zagorskoj i Požeško-slavonskoj najviše prijava stiglo za medicinske sestre. U svim ostalim županijama najveći broj prijava je stigao u ekonomske škole.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje