Maslinarstvo

Broj maslinara u četiri godine udvostručen

Agrovijesti
Fotografija: Ministarstvo poljoprivrede
Na svečanom otvorenju 15. Dana mladih maslinovih ulja u Vodnjanu, ministrica poljoprivrede Marija Vučković iznijela je lijepu statistiku- broj maslinara u četiri se godine udvostručio, a čak je sedam istarskih uljara "povuklo" ukupno 13,8 milijuna kuna za ulaganja u pogone, opremu i objekte.

Prošle smo godine uzgajali masline na nešto manje od 18.700 ha s prosječnim prinosom od 1,5 tone po hektaru, a ukupna proizvodnja ploda masline iznosila je nešto više od 28.400 tona.  Proizvodnja maslinovog ulja varira iz godine u godinu, ovisno o klimatskim i drugim čimbenicima i kreće se od 35.000 do 50.000 hektolitara, a u 2018. godini proizvedeno je nešto više od 36.500 hektolitara ulja, podaci su Ministarstva poljoprivrede.

„Sedam istarskih uljara ostvarilo je svoje želje za napretkom i usavršavanjem proizvodnje povlačenjem sredstava iz mjere 4.2.1. Programa ruralnog razvoja kojom su ugovorili ukupni iznos od više od 13,8 milijuna kuna potpora za ulaganja u pogone, opremu i objekte. Od 2017. do danas Istarska je županija dobila 390 milijuna kuna potpora u poljoprivredi i ribarstvu.“, izjavila je ministrica Vučković te dodala kako je prosječna potrošnja maslinovog ulja u RH duplo niža od europskog prosjeka, no u zadnje vrijeme se povećava, što je zasigurno rezultat veće popularizacije, poboljšanja kakvoće i njegovog nadzora.

Tablica
Povećava se i broj gospodarstava koja se bave maslinarstvom pa se tako njihov broj udvostručio od 2015. godine, a svi ostvaruju potporu za preradu ploda maslina u maslinovo ulje za proizvedene, isporučene i prodane količine ekstra djevičanskog i djevičanskog maslinovog ulja, za koje je Ministarstvo prošle godine odobrilo količine od 1,05 mil. kg za 1.340 gospodarstava i isplatilo potporu u iznosu od 8,36 mil. kn.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje