PHIL HOGAN

Bruxelles objavio rat supermarketima

Agrovijesti
Trgovina Fotografija: Pixabay
EU želi izraditi nove zakone kojima bi se poljoprivrednici zaštitili od velikih trgovačkih lanaca.

Bruxelles je godinama pokušavao odgovoriti na žalbe poljoprivrednika da nemaju pregovaračku moć protiv lanaca kao što su britanski Tesco i francuski Carrefour. Ključni zahtjev poljoprivrednika je da EU treba izraditi zakonodavstvo kako bi se okončali tzv. nepravedni trgovinski postupci, poput kasnijih plaćanja supermarketa i ugovora koji ne poštuju poljoprivrednike.

Sve se to promijenilo u petak, kada je europski povjerenik za poljoprivredu, Phil Hogan, pokrenuo neočekivan napad na supermarkete u govoru u Dublinu i priopćio kako će nastojati izraditi nacrt zakona koji će zaštititi poljoprivrednike od principa i načina poslovanja supermarketa.

"Supermarketi uživaju 'super moć' zbog dvostrukog učinka povećane globalizacije i visoke koncentracije u Europi", kazao je. "To im daje nerazmjeran utjecaj na proizvođače.

"Neravnoteža pregovaračke moći između onih koji reguliraju cijene i korisnika je velika, što dovodi do situacije u kojem postoji pravi" čimbenik straha "za poljoprivrednike zbog kasnih isplata i drugih problema", rekao je svojoj publici u Dublinu.

Kantar, analitičar trgovine na malo kaže kako su lanci Tesco, Sainsbury i Asda nadzirali gotovo 60 posto tržišta Ujedinjenom kraljevstvu, a u Francuskoj, Carrefour, E. Leclerc i Intermarché imaju više od 55 posto.

Još jedna ideja koju je Bruxelles razmotrio nakon što je prošle godine preuzeo preporuke neovisne skupine stručnjaka, obvezat će zemlje da uspostave nadzorne skupine koje bi mogle kažnjavati trgovačke lance ako nepošteno tretiraju poljoprivrednike. U Ujedinjenom Kraljevstvu je već aktivna takvu inicijativu, a 2015. godine otkrila je dokaze da Tesco nije platio poljoprivrednike za svoju robu više od godinu dana nakon neslaganja oko iznosa koji su imali.

Lanci supermarketa kao što su Lidl i Carrefour, međutim, kažu da vrlo malo kupuju izravno od poljoprivrednika i umjesto toga se bave velikim proizvođačima kao što su Arla, Nestlé i Danone.

"Ovo je narativ koji je izgradila poljoprivredna zajednica - da za sve njihove probleme mogu okriviti  trgovce", rekao je Neil McMillan, direktor u EuroCommerceu , koji predstavljaju skupine supermarketa kao što su Carrefour, Tesco i Lidl.

McMillan je rekao da 95 posto onoga što supermarketi kupuju dolazi od proizvođača hrane, a ne poljoprivrednika. Plaćanje poljoprivrednicima po povoljnijim cijenama zahtijeva od poljoprivrednih radnika da "dodaju vrijednost" dajući lokalnim tržištima i potrošačima ono što žele, poručio je.

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje