Tradicijska uljarica

Buča se vraća na hrvatska polja

Agrovijesti
Buča Fotografija: Thinkstock
Na više od 5.000 hektara, uglavnom u ekološkom uzgoju, pri kraju je žetva buče golice - tradicijske uljarice koja se zbog rastuće potražnje za bučinim uljem vraća na polja. Svojom vrhunskom kakvoćom osvaja svjetsko tržište, no problem je što je nema dovoljno.

Na plodnoj slavonskoj ilovači buča golica urodi i za ćudljivih godina. Obitelji Pačić dala je po hektaru gotovo dvije tone sjemenki. Sve će prodati lokalnoj uljari.

Ipak, nisu nezadovoljni. Pokrit će troškove proizvodnje koji nisu mali i nešto zaraditi. Kod ekoloških proizvođača urod je upola manji od onog konvencionalnog. No zato je kakvoća sjemenki prvorazredna. Baš su ove dragocjene, guste kapljice bučina ulja prava rizinica zdravlja.

Zbog prvorazredne kakvoće ulja domaće golice, sve je traženije na inozemnim tržištima. Obitelj Grbić izvozi u Rusiju, Skandinaviju, uskoro i za Kinu. I to ono najkvalitetnije, a iskustva samo najbolja.

Kvalitetu imamo i to znatno bolju od, primjerice, svjetski priznatih bučinih ulja iz Štajerske. No, nemamo količine za ozbiljniji izvoz. Samo udruženi, ovi mali proizvođači mogu biti konkurentni pa osnivaju svoju prvu proizvođačku organizaciju. Ona će im otvoriti put do europskih potpora za brendiranje i plasman bučina ulja kako bi što prije postao pravi hrvatski izvozni proizvod.

Pogledajte prilog HRT-a.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje