Manifestacije

"Bučijada" u Ivanić-Gradu od 19. do 21. listopada

Agrovijesti
Buče Fotografija: Pixabay
Riječ je o najposjećenijoj turističko-gospodarskoj i gastronomskoj manifestaciji u Hrvatskoj posvećenoj buči, koja će svečano biti otvorena u subotu, 20. listopada, u 11 sati, priopćila je u četvrtak Turistička zajednica Ivanić-Grada.

 U Ivanić-Gradu će se od 19. do 21. listopada održati tradicionalna 14. po redu "Bučijada", ove godine pod motom "Dođi! Okusi! Osjeti! Vidi!"

 Riječ je o najposjećenijoj turističko-gospodarskoj i gastronomskoj manifestaciji u Hrvatskoj posvećenoj buči, koja će svečano biti otvorena u subotu, 20. listopada, u 11 sati, priopćila je u četvrtak Turistička zajednica Ivanić-Grada. 

 Okosnica "Bučijade" i ove će godine biti prodajni sajam buča, bučinog ulja, proizvoda od buča te ostalih eko-etno proizvoda. Posjetiteljima će se predstaviti više od 200 izlagača, od toga preko 30 proizvođača bučinog ulja, 80 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i 20-ak ekoloških poljoprivrednih gospodarstava.

 U organizaciji Udruge proizvođača bučinog ulja Hrvatske održat će se stručni skupovi na teme "Bučina pogača i brašno i njihove nutritivne vrijednosti" te "Brendiranje bučinog ulja kao suvenira kontinentalne Hrvatske".

 U Turističkoj zajednici kažu da će se za vrijeme trajanja "Bučijade" gradski park pretvoriti u mjesto neiscrpne inspiracije za umjetnike i kreativce, koji će i ove godine izložiti instalacije i skulpture od buče. Dok će najmlađi posjetitelji moći uživati u brojnim zabavno edukativnim sadržajima, kao što su vožnja Buča kočijom, Bučko vlakićem te u radionicama Vatrogasne bučijade za mališane, zabave neće nedostajati niti odraslima.

 Bit će dječjih predstava, izložbi, koncerata, etno programa, kutka za kulinare, tematskih šetnji Ivanić-Gradom uz turističkog vodiča. Za one posjetitelje koji će željeti saznati nešto više o gradu i njegovoj kulturno povijesnoj baštini bit će organizirani interpretacijski razgledi grada, crkve i gradskog muzeja,uz turističko vodstvo. Posjetitelji će moći kušati i autohtone sorte vina škrlet na corneru "ŠkrCo" istoimene udruge ili bučino pivo Pivovare Crafter's.

 Otvorenje Parka skulptura i instalacija od buča zakazano je za petak u gradskom parku, a večer će završiti uz koncert Najboljih hrvatskih tamburaša. U subotu, 20. listopada u 11 sati bit će svečano otvorenje 14. Bučijade, uz cjelodnevni program koji će se odvijati na glavnoj pozornici i više lokacija u gradu, a večer će završiti koncertom T.B.F.-a. U nedjelju će se program odvijati pod budnim okom voditelja Bučijade Frane Ridjana te kume ovogodišnje manifestacije Karmele Vukov Colić.

 Za posjetitelje iz Zagreba u subotu i nedjelju bit će organiziran turističko-izletnički vlak Bučko-express, s cijenama povratne karte od 25 kuna.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje