Bolesti životinja

Bugarska pojačala mjere suzbijanja afričke svinjske kuge

Agrovijesti
Svinje Fotografija: Pixabay
U ovom je mjesecu ta crnomorska država prijavila 30 slučajeva afričke svinjske kuge u nekoliko regija, uključujući i područja na granici s Rumunjskom.

Bugarska je pojačala mjere suzbijanja epidemije afričke svinjske kuge kako bi zaštitila svinjogojsku industriju vrijednu 600 milijuna leva (344 milijuna dolara), priopćio je u srijedu ministar poljoprivrede.

Ta je zarazna bolest kod svinja neizlječiva ali nije opasna za ljude. U kratkom je roku zahvatila veliki dio sjeverne Bugarske.

U ovom je mjesecu ta crnomorska država prijavila 30 slučajeva afričke svinjske kuge u nekoliko regija, uključujući i područja na granici s Rumunjskom.

"Uzgoj svinja konkurentna je privredna grana vrijedna 600 milijuna leva a pokriva 40 posto domaće potrošnje svinjetine", izjavila je na konferenciji za novinare ministrica poljoprivrede Desislava Taneva, najavljujući više mjera zaštite od afričke svinjsku kuge.

Kazala je tako da će šumarske službe platiti 150 leva za svaku odstijeljenu divlju svinju kako bi se prorijedila populacija tih životinja u područjima udaljenim do 20 km od žarišta epidemije afričke svinjske kuge.

Preventivne mjere uključuju i pojačanu kontrolu prometa u tim područjima te u pograničnim mjestima, uz pomoć policije i vojske. U planu je i dezinfekcija farmi i ograničavanje prodaje svinjetine i prerađenog mesa, dodala je Taneva.

Bugarska agencija za sigurnost hrane više je puta upozorila poljoprivrednike da se moraju pridržavati pravila o prevenciji bolesti i odmah prijaviti da sve bolesne i uginule svinje.

Ako nastojanja da se suzbije širenje bolesti ne urode plodom, šteta bi mogla dosegnuti dvije milijarde leva, naglasio je čelnik agencije Damjan Ilijev.

Bugarska vlada je u prošlom tjednu odobrila 3,7 milijuna leva za borbu protiv afričke svinjske kuge. Svinjogojski fond u toj zemlji trenutno obuhvaća 1,2 milijuna svinja.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje