Kvaliteta hrane

Bugarski ministar ljut: U Njemačkoj kvalitetna hrana 107% jeftinija

Agrovijesti
Čokolada Fotografija: Pixabay
Bugarski ministar poljoprivrede Rumen Porožanov kaže kako je od 30 vrsta hrane kupljene u Austriji, Njemačkoj i Bugarskoj, 16 vrsta znatno skuplje u Bugarskoj.

Najočitiji primjeri su dvije vrste hrane za djecu od kojih je jedna skuplja 90, a druga 107 posto. Neke vrste sireva i čokoladnih proizvoda prodanih u Bugarskoj skuplje su za između 20 i 70 posto.

Ministar je izjavio da se razlika u cijenama ne može opravdati troškovima transporta i skladištenja. Kazao je da je pozvao predstavnike Povjerenstva za zaštitu proizvođača i ostalih organizacija iz tog sektora na sastanak kako bi raspravljali o višim cijenama.

Komparativna analiza hrane istih tvrtki prodane u Bugarskoj i zapadnoj Europi također je ustanovila razlike u sastojcima. Takve razlike ustanovljene su u sastojcima dvadesetak posto ispitane hrane. Za sedam proizvoda, razlika je navedena na označenim vrstama proizvoda. Kemijske analize ustanovile su razlike između onoga što je navedeno na oznaci proizvoda, ali je unutar prihvatljive razine pravila o kvaliteti hrane iz 2011.

U televizijskom intervjuu, čelnik Bugarske agencija za sigurnost hrane Damjan Ilijev, izjavio je da je najuočljivija razlika u mliječnim proizvodima, gdje su robe s različitim sastojcima prodavane kao isti brand u Bugarskoj i Njemačkoj.

Značajne razlike postoje u sastojcima za čokolade i hranu za bebe. Nikakve razlike nisu uočene za mesne proizvode.

Bezalkoholna pića prodana u Bugarskoj sadrže sirup glukozu-fruktozu umjesto šećera. Energetska pića sadrže manje kofeina u usporedbi s istim brandovima u Njemačkoj.

Voćni sokovi u zapadnoj Europi su 100 posto prirodni, dok su u Bugarskoj 97 posto prirodni.

Skandal je izbio nakon što je slovačka studija u 22 proizvoda otkrila da su proizvodi s istim markama slabije kvalitete u istočnoeuropskim zemljama.

Krajem svibnja, Bugarska agencija za sigurnost hrane pokrenula je slično istraživanje 31 proizvoda kupljenog u Njemačkoj, Austriji i Bugarskoj.

Lista uključuje pet vrsta hrane - slatkiše, bezalkoholna pića i voćne sokove, mliječne proizvode, mesne proizvode i hranu za bebe. Robe je proizvedena u Njemačkoj, Švicarskoj, Nizozemskoj, Danskoj, Francuskoj, Italiji i Austriji.

Pitanje dvostrukih standarda za hranu biće potegnuto na sastanku Europskog vijeća 17. i 18. lipnja od slovačkog ministra poljoprivrede i uz potporu zemalja članica Višegradske skupine i četiri ostale zemlje, prenosi bugrska novinska agencija BTA.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje