STEČAJNA IMOVINA PAN-TRGOVINE

Čak 274.000 litara rakije još uvijek čeka kupca

Agrovijesti
Boce s alkoholnim pićima Fotografija: Pixabay
Ni nakon više od godinu i pol nije prodana jedina stečajna masa đakovačkog trgovačkog poduzeća Pan-Trgovine - 274.000 litara alkoholnih pića, većinom voćnih rakija, smještenih u trošarinskom skladištu u Slavonskome Brodu, u Ulici Mile Budaka bb. "Ležanje" ne podliježe naplati trošarine, a koja će, u slučaju prodaje, odnosno izlaska iz skladišta, biti - 42 kune po litri.

Kako piše Glas Slavonije tu neobičnu stečajnu masu prodaje već treći stečajni upravitelj u Pan-Trgovini Zoran Subotić koji, kao ni njegova dva prethodnika, u svojoj dosadašnjoj praksi nije imao takav nesvakidašnji predmet prodaje. Stečajnu imovinu danas je ionako teško prodati, unovčiti, a kamoli takvog sadržaja. Istina, u ovih godinu i pol znalo je biti interesa no prevelike su to količine.

– Imali smo više krugova prodaje, i upite, i ponude, i pozive, poslao sam mailove na više od 100 adresa s upitom o zainteresiranosti, no pravih kupaca i dalje nema - kaže Subotić.

Krajnjeg roka za prodaju rakije nema

– Dok se ne proda! Prevelike su to količine alkoholnih pića i za područje Hrvatske, očito dovoljno jakoga i velikog igrača za to nema. Dočarat ću vam tu količinu: nogometno je to igralište puno bačvi s rakijom - kaže Subotić. Istina, dobivena je ponuda zainteresiranoga kupca iz Požege, u ime stranoga kupca koji je za svih 274.000 litara nudio milijun i pol kuna, no to je premala cijena u odnosu na procijenjenu vrijednost. Kupac iz Požege nemjeravao je svu rakiju prenijeti u svoje trošarinsko skladište.

– Očito, u Hrvatskoj nema nikoga tko bi dao ozbiljniju cijenu za tu rakiju - kaže Subotić. Početkom godine angažirana je sudska vještakinja za voćarstvo, koja je procijenila početne cijene rakije po vrstama.

Na vidiku pregovori

Tada su izbačene početne cijene lozovače od 28,84 kn/l, viljamovke (53.269 litara) od 50,20 kuna, kruškovače od miješane kruške (73.807 litara) 40,20 kn/l, jabukovače (133.891 litra) 18,20 kn/l, višnjevače (više od 4300 litara) 70,20 kn/l, breskovače (neznatnih 38 litara) po 50,20 kn/l, a početna cijena špirita, kojega ima 872 litre, iznosi 23,20 kuna po litri. Iz tih brojki razvidno je kako je riječ o višemilijunskoj vrijednost rakije. Još kada se tome doda plaćanje trošarina, cijena dodatno skače.

A ta je rakija jedina imovina stečajnoga dužnika, iz čije prodaje ide namirenje tražbina. Radnici, njih 343, vjerovnici prvoga višeg isplatnog reda, potražuju na ime neisplaćenih plaća i drugih prava iz radnoga odnosa, kaže Subotić, 5,88 milijuna kuna.

- Tražbine drugoga višeg isplatnog reda utvrđene su u visini 92,628.021 kunu, a najveća tražbina potraživanje je Pan-Trgoprometa d.d. s osnova zakupnine i drugog u iznosu 51.305.000 kuna, dodaje Subotić. Tražbina Ministarstva financija utvrđena je u iznosu 12,09 milijuna kuna. Ipak, kaže Subotić, na vidiku su pregovori s jednim zainteresiranim kupcem s kojim se počelo pregovarati oko sklapanja predugovora i ugovora pa rješenja za “nogometno igralište puno bačava s rakijom”, a time i radnička potraživanja, možda ipak ima.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje