Regija

Čak 30 poljoprivrednih proizvođača iz BiH započelo izvoz jagoda u EU

Agrovijesti
Jagode Fotografija: Pixabay
Jagode od 30 proizvođača iz BiH se trenutno mogu kupiti u Austriji, dok su u tijeku pregovori sa predstavnicima uvoznika iz Njemačke i Slovenije, a postoji potencijal i za izvoz u daleki Dubai. Uspješnost čelićkih poljoprivrednika ogleda se u izvozu koji se mjeri između četiri i 10 tona jagoda dnevno

Proizvodnja jagodičastog voća jedan je od najpopularnijih oblika investicija zadnjih godina u Bosni i Hercegovini, a sve više stranaca krenulo je u ugovaranje i otkup voća. Oko 30 poljoprivrednih proizvođača sa područja Čelića i okolinih područja ove godine započelo je izvoz jagodičastog voća, ponajprije jagoda, u zemlje Europske unije.

U zadnjih pet mjeseci proizvođači su se okupili oko tvrtke Fruit Prom preko koje plasiraju svoje proizvode po kojima je sama općina Čelić poznata širom Bosne i Hercegovine. Ovim potezom 30 proizvođača pridružilo se trima tvrtkama koje već od ranije izvoze u Europsku uniju. 

Kako je za Klix.ba izjavio direktor Fruit Proma Armin Terzić, jagode iz Čelića trenutno se mogu kupiti u Austriji, dok su u tijeku pregovori sa predstavnicima uvoznika iz Njemačke i Slovenije, a postoji potencijal i za izvoz u daleki Dubai. Uspješnost čelićkih poljoprivrednika ogleda se u izvozu koji se mjeri između četiri i 10 tona jagoda dnevno.

Pored uobičajenih prepreka za potencijalne poduzetnike u BiH, Terzić tvrdi da je problem prije početka izvoza predstavljao odabir dovoljno otporne sorte jagoda koja bi izdržala transport, a i samo pronalaženje tržišta izvan BiH uzelo im je dosta vremena. Čelilićki poljoprivrednici neće stati na jagodama. Već postoji plan početka izvoza malina u svježem i zamrznutom stanju, te izvoz borovnica, šljiva i kupina.

Kada je riječ o savjetu za ljude koji se žele baviti sličnim poslom, Terzić ima samo jednu konkretnu i kratku poruku: "Tržište hrane je veliko! Bitno je osigurati kvalitetu i kvantitetu."

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje