Začinska paprika – crveno blago i brend Srbije

Čak 60 do 70 posto začinske paprike sa sjevera Vojvodine odlazi u izvoz

Agrovijesti
Paprika rog Fotografija: Sanjin Strukić/PIXSELL
Profesor dr Žarko Ilin sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu ističe da se industrijska paprika proizvodi na 2.400 do 2.600 hektara, ovisno od godine do godine, a od ukupne proizvodnje u Srbiji polovica je skoncentrirana na sjeveru Vojvodine

”Začinske paprike Srbija ima ne samo za domaće tržište, za začine naše mesne industrije i potrebe građana Srbije za zapršku i kulinarske specijalitete, nego je jedan od najznačajnijih izvoznih brendova zbog visokog sadržaja obojenih materija. Sadržaj boje u začinskoj paprici proizvedenoj na području Srbije se kreće od 180 do 250 AST-a što garantira ekstra kvalitetu svim izvoznicima, ali i kupcima u inozemstvu jer je koriste za popravljanje njihove paprike lošije kvaliteta”, naglašava profesor Ilin.

Oko 60 odsto začinske paprike za izvoz

Od ukupno proizvedene i prerađene količine začinske paprika u Srbiji 60 do 70 posto se izvozi, tako da prema riječima Ilina, prerađivači ostvaruju značajan profit po jedinici površine.

”On je neuporedivo veći od profita koji se ostvaruje u klasičnoj proizvodnji svježeg ploda, ali ako se uzme u obzir prerada novostvorena vrijednost po jedinici se višestruko povećava i kreće se iznad 15.000 eura po hektaru”, ukazuje Ilin.

Kaže kako Srbija ima sjajan sortiment industrijske paprike, tako da ne treba tuđi, jer su tu sve domaće sorte horgoške paprike, ali i novopriznata sorta ”katarina” koja daje izuzetne rezultate i tolerantna je na bakterioze.

”Klimatske promjene su vjerojatno na sceni, jer svjedoci smo kakva je bila prošla godina, također 2015. i 2012. U ovakvim ekstremnim uvjetima kao što vladaju u nekom referentnom periodu, nemoguće je proizvodnju začinske paprike organizirati bez dodatnog navodnjavanja. To je skupa mjera, ali je najdjelotvornija, budući da povećava prinos tri do četiri puta po jedinici površine. U ekstremno najsušnijoj godini prinos ne može biti ispod 15 tona po hektaru, a bez navodnjavanja prinosi su oko tri tone, što ne može pokriti troškove uložene u jednoj sezoni”, objašnjava profesor Ilin.

Horgoš, Martonoš i Novi Kneževac – centri paprikarstva u Vojvodini

Horgoš, Martonoš i Novi Kneževac su centri paprikarstva na sjeveru Vojvodine. Poljoprivredna zadruga ”Paprika” u Martonošu na vlastitim površinama uzgaja industrijsku papriku na 25 do 50 hektara, u nekim izuzetnim godinama i na 80 hektara, što prema riječima direktora Toše Matića ovisi od plodoreda i mogućnosti koje diktiraju zemljišni uvjeti.

”Proizvodnju paprike radimo u intenzivnim uvjetima, tehnologija proizvodnje je maksimalna u pogledu osnovne obrade zemljišta, gnojenja, navodnjavanja i zaštite bilja u svakom pogledu. Prinosi se kreću oko 15 tona po hektaru, što je prihvatljivo. Kod paprike imamo visoka ulaganja, oko 1.500 eura po hektaru za početak proizvodnje, čemu treba dodati troškove berbe i transporta. Zbog toga svake godine osiguravamo ovu proizvodnju jer je zaista veliki rizik da bi ga preuzeli sami na sebe”, kaže Matić.

U Martonošu inače postoji šest tvornica za preradu začinske paprike, što su ukupno najveći kapaciteti za preradu začinske paprike u Srbiji. Međutim sve je manje poljoprivrednika koji su voljni ulagati u proizvodnju paprike. Matić napominje kako raspolažu kombajnima za berbu paprike, kojima se za sada uglavnom radi druga berba, dok se prva berba crvenih plodova obavlja ručno.

Mali poljoprivrednici koji nemaju uvjete za navodnjavanje ili iz drugih razloga dižu ruke od proizvodnje, što je učinio i Milorad Čukurov iz Novog Kneževca, iako je uzgajanje začinske paprike do prije koju godinu bila obiteljska tradicija pola stoljeća. 

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje