Javna rasprava u EU pokazala

Čak 95 posto ispitanika smatra da nepoštene trgovačke prakse postoje i negativno utječu na poljoprivredu

Agrovijesti
Tržnica Fotografija: Pixabay
Ogromna većina dionika podupire akciju Europske unije (EU) za rješavanje nepoštenih trgovačkih praksi u prehrambenom lancu, pokazala je javna rasprava.

Oko 90% ispitanika složilo se ili djelomično složilo kako postoje nepravedni trgovinski postupci (UTP), navodeći primjerice razdoblja plaćanja duže od 30 dana za poljoprivredno-prehrambene proizvode i jednostrane i retroaktivne promjene ugovora.

Posebno je istaknuto kako se čak 94 posto ispitanika složilo da nepoštene trgovačke prakse imaju negativne učinke za poljoprivrednike, dok je 95% ispitanika složilo kako je nužno poduzeti mjere za rješavanje nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom.

Oko 87 posto ispitanika smatra da bi takvu akciju trebalo poduzeti Europska unija, na razini svih zemalja članica, a ne kao do sad da se zakonska rješenja ostave nacionalnim zakonodavstvima. 

Većina ispitanika smatra da su ostale uobičajene nepoštene prakse poput otkazivanje narudžbi u posljednjem trenutku za kvarljive proizvode, zahtjevi za plaćanja unaprijed za osiguranje ili zadržavanje ugovora ili dodatno plaćanje kako bi se proizvodi mogli pozicionirati na policama, postale redovite ili vrlo redovite kod većine trgovaca, a većina se složila kako takvi postupci imaju negativan utjecaj na poslovanje poljoprivrednika.

Većina ispitanika se također složila kako treba poduzeti potrebne mjere za borbu s nepoštenim trgovinskim praksama, te da je zakonodavstvom EU najprikladnija to učiniti. Većina vjerodostojnih akcija EU-a rezultirala bi boljom provedbom pravila o nepoštenim trgovinskim praksama, kao i povećanju pravne sigurnosti tvrtkama i osiguranju jednakih uvjeta na unutarnjem tržištu.

Govoreći na Forumu o lancu prehrambenih proizvoda u Bruxellesu 6. prosinca 2017., povjerenik EU za poljoprivredu Phil Hogan naglasio je važnost pravednog i dobro funkcioniranja lanca opskrbe kako bi poljoprivrednici mogli iskoristiti najveći dio jedinstvenog tržišta EU.

"Poljoprivrednici uzimaju sve manje udio dodane vrijednosti koja se generira u EU lancu hrane. Da bi riješila ovaj problem, Komisija će 2018. godine predložiti mjere za poboljšanje funkcioniranja lanca opskrbe hranom jačanjem njihovog položaja na tržištu i pomažući im da se zaštite od budućih šokova, kazao je Hogan. 

Javna rasprava, koja je trajala od kolovoza do studenog, prikupila je ogroman broj dokaza i primjedbi te mišljenja širokog raspona zainteresiranih dionika, uključujući poljoprivrednike i njihove organizacije, tvrtke vezane za poljoprivredu, državnih tijela država članica, institucija EU-a i potrošača i njihovih organizacija. Cilj je bio prikupiti informacije o tri ključna pitanja koja se odnose na položaj poljoprivrednika u opskrbnom lancu: nepravedna trgovinska praksa, transparentnost tržišta i suradnja proizvođača.

Više od 1500 odgovora kroz javnu raspravu utjecat će na buduće izvještaje i procjene kako poboljšati fluidnost i učinkovito funkcioniranje lanca opskrbe hranom te rješavati nedostatke na tržištu koji dovode do nepravednih trgovačkih praksi. Na temelju rezultata trenutne procjene Europska komisija očekuje da će u prvoj polovici 2018. godine donijeti zakonodavne prijedloge za rješavanje nepoštenih trgovačkih praksi.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje